Forskningsprojekt Maintaining Desistance
Hur går det till när människor försöker upphöra med brottslighet? Att lämna ett ofta våldsamt, slitsamt och destruktivt sätt att leva för något annat, något okänt, något ‘normalt’? Vilka svårigheter och kval möter de som försöker? Dessa stora frågor behandlas i forskningsprojektet 'Maintaining Desistance'.
Den stora frågan som forskningen drivits av är 'vad hjälper, och vad hindrar kvinnor som försöker ta sig ur en kriminaliserad livsstil?'. Genom upprepade djupintervjuer får projektet följa tio kvinnors upphörandeprocesser i realtid.
De tio kvinnorna har levt hela sina liv på samhällets marginal. Alla tio har dömts för brott, ofta otaliga gånger. Drogrelaterade brott, stölder, inbrott och misshandel var de vanligaste brotten för kvinnorna som hade normaliserat en kriminaliserad livsstil. Denna livsstil de nu är i stånd att bryta upp ifrån, i jakten på något annat, något okänt, något 'normalt'.
Resultat från studien har publicerats som artiklar i tidskrifter, bokkapitel samt en doktorsavhandling. Sammantaget belyser studien både förväntningar och förhinder i upphörandeprocessen: hopp, drömmar och framsteg varvas med strukturella och personliga hinder i vad som framkommer som oerhört komplexa och sköra förändringsprocesser.
Genom att trycka på det processuella, att den här livsstilsförändringen böljar fram och tillbaka med framsteg, motgångar och perioder av stillestånd, bidrar studien till ökad förståelse för hur det går till när människor försöker bryta upp från livsstilar präglade av brottslighet och domar. Denna insikt om att felsteg varvas med framsteg är ett viktigt bidrag såväl till forskning som till praktiskt socialt arbete, där den delvis går på tvärs mot hur samhället idag ser på och arbetar med de här problemen.
Med den framåtblickande och utforskande ansatsen bidrar forskningsprojektet med kunskap om de strukturella barriärer, relationella ovissheter, personliga kval, hopp och aspirationer som alla är del av upphörandeprocessen. Vägen till ett annat liv är kantat av hinder, motgångar och tvivel men även hopp, förväntningar och starka viljor, och allt det behöver beaktas om samhället ska kunna förstå och erbjuda bättre stöd till människor som vågar sig ut på en sådan förändringsresa.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Robin Gålnander
Bitr lektor