Stockholms universitet

Forskningsprojekt Nystart 2024 – Nyårslöften och effektiva strategier för uppfyllelse

Många nyårslöften avser förändringar med möjliga positiva utfall på den psykiska och fysiska hälsan. Syftet med detta projekt är att undersöka svenskars nyårslöften, hur väl vi håller dessa samt om man kan öka sannolikheten att en person håller sitt nyårslöfte. En ny omgång planeras för 2025!

Ordet Nyårslöften mot en bakgrund av fyrverkerier. AI-genererad bild.

När vi vill förändra något i våra liv utgår vi ofta från en specifik tidpunkt, ett tillfälle som ger chans till en nystart. Exempel på sådana tidpunkter är efter storhelger, i samband med en födelsedag, i början på en ny termin eller i början av ett nytt år. Varje år avlägger nästan en femtedel av svenskarna ett nyårslöfte, ofta med ambitionen att genomföra en positiv beteendeförändring. Tidigare forskning vid institutionen har visat att nyårslöften kan vara ett effektivt sätt att lyckas med beteendeförändring, särskilt om de formuleras på rätt sätt.

I Nystart 2024 får forskningspersoner slumpmässigt ta del av olika instruktioner för hur de ska formulera sina nyårslöften. Syftet är att undersöka om man på så sätt kan öka sannolikheten att en person håller sitt nyårslöfte. Samtliga forskningspersoner får uppföljning under hela året och får rapportera hur det går med nyårslöftena. Forskningspersonerna får också svara på ytterligare några frågor, bland annat om hur ofta de skjuter upp saker i vardagen samt deras förmåga att hantera olika problem i vardagen.

Nystart 2024 bygger vidare på tidigare forskning om nyårslöften och fördjupar vår kunskap om vad vanliga nyårslöften avser, hur många som håller dem och huruvida man kan öka sannolikheten att lyckas med sin önskade förändring.

Läs mer om projektet på www.nystart2024.se

Studien är öppen för alla myndiga personer i Sverige mellan 18 december 2023 och 14 januari 2024.

OBS! Förhoppningen är att projektet ska fortsätta även 2025, med planerad anmälningsperiod 2024-12-16 – 2025-01-12 på sajten nystart2025.se. Välkommen åter!

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Per Carlbring

Professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi

Psykologiska institutionen
Per Carlbring i U31

Medlemmar

Gerhard Andersson

Professor

Linköpings universitet

Martin Oscarsson

Doktorand

Psykologiska institutionen
Martin Oscarsson

Alexander Rozental

Docent

Institutionen för psykologi, Uppsala Universitet
Alexander Rozental. Foto: Henrietta Asplund.