Det övergripande syftet med detta projekt är att öka kunskaperna om alkoholpreventiva program och dess möjlighet att förebygga alkoholproblem bland chefer och personal.
Anna vs. Judith-projektet undersöker om AI-chatbottar effektivt kan leverera evidensbaserad terapi för social ångest. Genom att jämföra psykodynamiska och kognitiva beteendeterapeutiska metoder i ett smartphoneformat undersöker vi framtiden för tillgänglig psykologisk behandling.
Detta forskningsprojekt syftar till att utforska en ny parkurs, "Du och jag och ADHD", designad för par där en eller båda parter har ADHD. Studien kommer att identifiera utmaningar med kursen och dess genomförande, samt undersöka preliminära effekter på parrelationerna. Projektet genomförs på uppdrag av Socialstyrelsen.
Inom ERiCA-projektet har vi utvecklat en internetförmedlad psykodynamisk terapi (IPDT) för ungdomar med depression. Behandlingen har prövats i två publicerade forskningsstudier med goda resultat. En tredje studie avslutades i december 2024.
Vilken typ av stimulusmaterial är bäst för att behandla hundfobi? Är Virtual reality behandling likvärdigt traditionell exponeringsterapi vid hundfobi? Det är ett par av frågorna som detta projekt vill få svar på.
Hur många timmar om dagen spenderar en patient inom psykiatrisk heldygnsvård i verklig, meningsfull kontakt med personal eller i planerade aktiviteter? Forskning pekar på en dyster siffra: ofta mindre än en timme.
Många nyårslöften avser förändringar med möjliga positiva utfall på den psykiska och fysiska hälsan. Syftet med detta projekt är att undersöka svenskars nyårslöften, hur väl vi håller dessa samt om man kan öka sannolikheten att en person håller sitt nyårslöfte. Detta är en fortsättning av projektet Nystart 2024!
Syftet med studien "Internetförmedlad KBT-behandling vid sömnproblem för ungdomar med autism" är att undersöka effekten av internetförmedlad kognitiv beteendeterapi mot sömnproblem (iCBT-I) hos ungdomar med AST som lider av sömnproblem.
Projektet avser att studera arbetsrelaterad psykisk ohälsa såsom stress, nedstämdhet och oro bland yrkesverksamma med adhd samt pröva ett internetbaserat stresshanteringsprogram för att behandla och förebygga detta.
Syftet med detta projekt är att undersöka utfallet av psykoterapi och stödsamtal i psykiatrisk öppenvård, jämföra korta och långa samtalskontakter samt utvärdera påverkan av riskbruk av alkohol på behandlingsutfall.
ZeroOCD utvecklar och utvärderar en innovativ smartphone-app som använder förstärkt verklighet för behandling av tvångssyndrom, i ett samarbete mellan fyra europeiska länder.