Stockholms universitet

Forskningsprojekt SAGA-projektet

Syftet med studien "Internetförmedlad KBT-behandling vid sömnproblem för ungdomar med autism" är att undersöka effekten av internetförmedlad kognitiv beteendeterapi mot sömnproblem (iCBT-I) hos ungdomar med AST som lider av sömnproblem.

Sovande ungdom som drömmer om sol och vatten. Teckning av Nora Choque Olsson.
Teckning (något beskuren) av Nora Choque Olsson.

Sömnproblem är dominerande hos ungdomar med autismspektrumtillstånd (AST). Det uppskattas att förekomsten av sömnstörningar hos ungdomar med AST är 66-83% jämfört med ungdomar med normal utveckling 45%.

Insomnia är associerad med irritabilitet, koncentrationssvårigheter, inlärningssvårigheter som i flera fall leder till avhopp från skolan. En stor andel ungdomar med AST som lider av sömnproblem har problem att klara av sin skolgång och hoppar följaktligen av skolan. Kostnader för samhället ökar då dessa ungdomars psykiska hälsa försämras och har en hög risk att utveckla nya psykiatriska symtom såsom depression, ångest och självskadabeteende.

Ungdomar med AST som har varit i kontakt med primär-och specialiserad psykiatrisk vård på grund av sömnproblem har enbart fått farmakologisk behandling, men en systematisk studie om dessa behandlingar finns inte. Trots ovan nämnda risker och ökad klinisk kunskap om dessa ungdomar har de inte tillgång till evidensbaserade psykologiska behandlingar mot sömnproblem.

Mer information för dig som är intresserad av att delta

Projektbeskrivning

Syftet med studien är att undersöka effekten av internetförmedlad kognitiv beteendeterapi mot sömnproblem (iCBT-I) hos ungdomar med AST som lider av sömnproblem. Detta är en randomiserad kontrollerad studie där ungdomar med AST med sömnproblem kommer att erbjudas antigen iCBT-I eller internetbaserad psykoedukation. För att undersöka deltagarnas erfarenheter och synpunkter om sitt deltagande vid iCBT-I samt undersöka deltagarnas syn på behandlingsinnehåll kommer en kvalitativ studie att gemoföras. Vi kommer även att undersöka behandlingens kostnadseffektivitet jämfört med psykoedukation.

Studien har fått godkännande av Etikprövningsmyndigheten, Dnr 2021-03159 och är registrerad vid ClinicalTrial: NCT03624400.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Nora Choque Olsson

Universitetslektor, docent, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi

Psykologiska institutionen
Nora Choque Olsson

Medlemmar

Gerhard Andersson

Professor

Linköpings universitet

Per Carlbring

Professor, leg. psykolog, leg. psykoterapeut, specialist i klinisk psykologi

Psykologiska institutionen
Per Carlbring i U31

Håkan Fischer

Professor i Humanbiologisk psykologi

Psykologiska institutionen
Håkan Fischer Foto: Psykologiska institutionen/HD

Markus Jansson-Fröjmark

Adjunkt

Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet

Publikationer