Stockholms universitet

Forskningsprojekt Värnplikt, bosättarkolonialism och diskriminering av det samiska folket i Sverige

Projektet undersöker hur det gick till när det samiska folket undantogs från tjänstgöring som värnpliktiga i Sverige, i samband med att den allmänna värnplikten för män tog form. Det bidrar därmed med ny och viktig kunskap om rasism och diskriminering mot det samiska folket samt om värnpliktens roll i nationalstaters bosättarkoloniala strategier. 

Sami

Projektet omfattar perioden då Sverige hade allmän värnplikt för män, då militärtjänstgöring delvis blev en förutsättning för medborgerliga fri- och rättigheter och de värnpliktiga kom att förkroppsliga ett medborgarskapsideal. Historisk forskning har refererat till samers undantag från värnplikten som ett exempel på samernas unika ställning som ett urfolk med särskilda rättigheter. Trots det är undantagets tillkomst, motiv och avveckling ett hittills outforskat område. Vårt projekt fyller den forskningsluckan genom intervjuer och studier av dokument från Sveriges Regering och Riksdag samt samiska organisationer. 

Samernas undantag från värnplikten infördes under en tid då svensk politik dominerades av kulturhierarkiska och rasistiska föreställningar om samer som ett underlägset folk. Det är därför troligt att värnplikten – en institution som ofta rättfärdigats som ett sätt att skapa nationell sammanhållning – bidragit till samernas exkludering från de rådande föreställningar om svenskhet. Projektet aktualiserar också frågor om rättigheter för urfolk. Samiska aktörer har sedan 1980-talet förespråkat ett undantag från värnplikt eftersom pliktade samer med olika medborgarskap riskerar att ställas mot varandra i krig; ett scenario som fått ökad relevans i ljuset av Rysslands mobilisering av urfolk till frontlinjen i Ukraina. Projektet bidrar således med ökad förståelse för hur undantag från nationella lagar (som vid första anblicken kan framstå som positiv särbehandling) både kan utgöra rasism och diskriminering och bidra till att stärka urfolks rättigheter och självbestämmande.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Sanna Strand

Forskare

Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer
Sanna Strand

Medlemmar

Fia Cottrell-Sundevall

Universitetslektor, docent

Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer
Fia Cottrell-Sundevall

Daniel Stridh

Universitetslektor

Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen
Daniel Stridh

Peter Johansson

Universitetslektor

Institutionen för globala studier, Göteborgs universitet

researchProjectPageLayout