Forskningsprojekt Vägar till en mer jämställd arbetsmarknad
Projektet syftar till att få ny kunskap om bristen på jämställdhet på den svenska arbetsmarknaden. Fokus ligger på att förstå varför kvinnor och mäns karriärer ser så olika ut. Vi bidrar också till att öka kunskapen om arbetsmarknadssituationen för två särskilda grupper, utrikesfödda och ensamstående föräldrar.
Projektet består i huvudsak av empirisk forskning med svenska registerdata som i vissa fall också kopplas till enkäter. De ingående forskarna arbetar inom olika akademiska dicipliner i Sverige och USA, och samtliga har publicerat artiklar i världsledande vetenskapliga tidskrifter inom närliggande forskningsfält, med snarlika metoder och dataunderlag.
Arbetet kan delas in i fyra delar som var och en ska resultera i en eller flera forskningsartiklar. De tre första delarna kopplar könsskillnader i karriärer till förhållanden i hushållet. I det första undersöks sannolikheten till skilsmässa när en person befordras på jobbet. I det andra undersöks hur kvinnors och mäns karriärer utvecklas efter en skilsmässa och om rättspraxis för delad vårdnad påverkar dessa mönster. Det tredje delprojektet studerar hur införandet av skattesubvention för hushållsnära tjänster (RUT) påverkar kvinnors och mäns anställning, entreprenörskap och karriärer.
Det fjärde delprojektet handlar om företagets roll. Vi kartlägger vilka företag som har en flexibel och familjevänlig arbetsmiljö, exempelvis genom flextid, distansarbete eller återgångspolicy efter föräldraledighet. Syftet är att undersöka om dessa faktorer påverkar jämställdheten på arbetsplatsen och företagets lönsamhet.
Tack vare unika dataunderlag för registerforskning och Sveriges roll som föregångsland vad gäller utveckling och reformer på jämställdhetsområdet kommer vårt projekt att kunna göra värdefulla bidrag till forskningsfronten. Resultaten kommer att spridas till en bredae publik via nationella och internationella forskarnätverk och organisationer.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Johanna Rickne
Professor