Forskningsämne Rättshistoria
Rättshistoria är en vetenskaplig disciplin som studerar rättens historiska utveckling. Det är ett ämne av yttersta vikt för förståelsen för olika rättskulturer, den moderna juristrollens framväxt och för att förstå varför rätten idag ser ut som den gör.
Rättshistoria är ett ämne som – genom att sätta in juridiken i ett större sammanhang (såväl kronologiskt som internationellt, filosofiskt och politiskt) – ger kunskap och förståelse av rättens utveckling och nuvarande existens. Trots att källmaterialet emellanåt kan delas med andra vetenskapliga discipliner – historiker, filosofer och filologer, för att nämna några – är drivkraften bakom den forskning och undervisning som bedrivs av rättshistorikerna vid Stockholms universitet att ämnet ska uppfattas som en juridisk disciplin, vilket framgår såväl av metodval som syfte.
Ofta utgår den rättshistoriska forskningen från studier av gällande rätt, som ges ytterligare dimension genom att sättas i ljuset av äldre tiders rättsliga tänkande (historisk-komparativ, eller rättsgenetisk metod). På detta vis kan ämnet bidra med fördjupad kunskap om viktiga samtidsfrågor såsom integration, yttrandefrihet, samerätt, barnarbete, upphovsrätt, religionsrätt och arbetsrätt. Andra betydande forskningsfält är rättsvetenskapens och den juridiska metodlärans historia.
Relaterat forskningsämne
Juridik
På denna sida
Forskare
Claes Peterson
Professor i rättshistoria

Marie Elisabet Sandström
Professor i rättshistoria

Filippo Valguarnera
Universitetslektor

Annelie Gunnerstad
Adjunkt

Andreas Knutsson
Doktorand i rättshistoria

Utbildningar
Forskarutbildning
Du som vill fördjupa dig ytterligare inom rättsvetenskap - och särskilt inom rättshistoria - kan söka till juridiska institutionens forskarutbildning. Vi erbjuder en dynamisk miljö med forskning av högsta klass och stark internationell prägel.
Läs mer om forskarutbildning på juridiska institutionens hemsida
Nyheter
Verksamhet kopplad till ämnet
Centrum och andra enheter
Rättsgenetiska institutet inrättades 1938 genom en donation av C.G. Bergman (1881-1938), professor i rättshistoria vid Stockholms högskola. Donationens syfte är att befrämja det vetenskapliga studiet av den s.k. inre rättshistorien.
Institutet utgör idag ett betydelsefullt inslag i den rätthistoriska forskningen i Sverige och verksamheten bedrivs enligt de riktlinjer som kommer till uttryck i Bergmans rättsgenetiska synsätt. Verksamheten är fokuserad till frågor som rör den juridiska metodlärans utveckling.
Institutioner
Juridiska institutionen vid Stockholms universitet samlar forskare, lärare och studenter inom flera rättsvetenskapliga ämnesområden under ett och samma tak. Tillsammans skapar vi starka forskningsmiljöer och kan erbjuda ett brett utbildningsutbud av högsta klass.
Juridiska institutionen