Nytt projekt undersöker kopplingar mellan blåmussla och ejder
Blåmusslan är en viktig art i Östersjön men vissa studier visar på en minskning i dess kroppsstorlek och biomassa. Sjöfåglar såsom ejder är beroende av musslan som byte. Nätverket Björn Carlson Baltic Fellows- planerar därför att samla in och analysera data om blåmusslans abundans och hälsa från olika delar av Östersjön för att förstå orsakerna till förändringar hos musslan samt ge rekommendationer för förvaltning och återhämtning av blåmusslor och sjöfåglar.
Foto: Emir Dal
Foto: Emir Dal
Askölaboratoriet. Foto: Emir Dal
Musslor. Foto: Emir Dal
Blåmusslan är en nyckelart i Östersjön eftersom den filtrerar enorma mängder vatten och utgör huvudföda för flera olika arter. Det är oroande om musslorna är på tillbakagång, säger Samuel Hylander, docent i akvatisk ekologi vid Linnéuniversitetet, som leder projektet.
I projektet deltar ett flertal forskare från Institutionen för ekologi, miljö och botanik och Östersjöcentrum vid Stockholms universitet; och här har sedan årsskiftet en hög-frekvent provtagning av blåmussla vid Stockholms universitets Askö-laboratorium ägt rum som Agnes Karlsson (en av grundarna till Björn Carlsons nätverk), och MSc-studenten Emir Dal utför med hjälp av professor emeritus Nils Kautsky som undersökte blåmusslorna vid Askö redan på 1970-talet.
Vi vill se om vårblomningen av kiselalger får blåmusslorna att växa till lika bra som på 1970-talet så att de utgör en högkvalitativ föda för ejdern som nu under april kommer tillbaka till skärgården för att häcka, säger Agnes Karlsson, docent i Marine Ekotoxikologi vid DEEP, SU.
Projektet finansieras av stiftelsen Björn Carlsons Östersjöpris, och förväntas pågå till slutet av 2027.
Grupp AML Karlson studerar födovävsekologi, systemekologi, ekotoxikologi och stress ekologi i framförallt Östersjön genom experiment, fältstudier och analys av långa tidsserier från miljöövervakningen. Vi använder oss framförallt av stabila isotoper som metod.