Kriget och litteraturen – samtal om Karel Čapek med Tora Hedin

Den 27 november 2022 deltog vår medarbetare docent Tora Hedin i ett panelsamtal i samband med en föreställning på Teater Tribunalen i Stockholm med titeln Kriget och litteraturen - om Čapek, 1930-talet och vår samtid.

På ett välbesökt evenemang på Hornsgatan i Stockholm deltog Tora Hedin, som är docent på institutionen, i ett panelsamtal om den tjeckiska författaren Karel Čapek. Čapek pjäs Vita sjukan från 1937 har under hösten spelats på Teater Tribunalen. Till svenska har den översatts av Karin Eriksson, också hon en tidigare medarbetare på institutionen, och satts upp med titeln Dr Galenos mirakelmedicin.

I pjäsen är kriget på väg, och vetenskapen kan inte skydda sig mot pandemin den vita sjukan. Hur ska samhället förhålla sig till pandemin och hur ska fred uppnås? Čapek har skapat en satirisk skrattspegel, där publiken ibland sätter skrattet i halsen. Vilka paralleller finns det till hur vi möter dagens krig och pandemier?

Om detta samtalade Tora Hedin, docent och Čapek-kännare från SU, Tora Lane, docent i litteraturvetenskap med ryska som specialisering från SH, och Maria Mårsell, doktorand i litteraturvetenskap på temat fredsrörelsen och litteraturen. Ett samarbete mellan Teater Tribunalen,  Södertörns högskola och Stockholms universitet.

Teater Tribunalen: Tora Lane, Tora Hedin och Maria Mårsell
Tora Lane, Tora Hedin och Maria Mårsell

Programblad, Teater Tribunalen (296 Kb)