Studera hos oss

Studera spännande språk! Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska erbjuder kurser inom ämnena finska, lettiska, litauiska, nederländska, polska, ryska, tjeckiska, tyska och ukrainska. Vi har kurser både för dig som är nybörjare och dig som redan kan språken.

Du kan studera våra ämnen som komplement till annan utbildning eller som en sammanhängande utbildning. Du kan också studera våra språk inom olika program.

Genom språket får du även tillgång till hela språkområdets kultur, historia och samhällsliv.

Våra utbildningar

Studenter i föreläsningssal. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet.
 
 

Högklassig utbildning

Grupperna är ofta små, vilket gör att undervisningssituationen känns trygg och lärarna mer tid för varje student. Lärarna är engagerade och pedagogiska, det påpekas ofta i kursvärderingarna.

Som språkstudent vid Stockholms universitet har du tillgång till Språkstudions tjänster och resurser. Du kan få övning i muntlig färdighet i ett språkcafé eller med ett tandempartner. De erbjuder även andra resurser som främjar språkstudierna, som exempelvis två datorsalar med drop-in-tider och en mediadatabas.

Språkstudion

All undervisning baseras på aktuell forskning. Våra lärare är verksamma även som forskare. Du kan bekanta dig med våra medarbetares forskning på deras profilsidor.

 

Språkkunskaper uppskattas på arbetsmarknaden

Många av våra studenter har gjort ett yrke av språket; de arbetar som lärare, översättare eller tolkar. Men många andra kombinerar språkstudierna med ett annat ämne såsom statsvetenskap, ekonomi eller journalistik. Kunskaper i språk behövs både inom offentlig förvaltning och inom den privata sektorn.

Att kunna ett annat språk utöver engelskan ger dig ett ess i rockärmen både nationellt och internationellt. Man har stor nytta av att känna till ett lands eller ett språkområdes traditioner samt kultur- och samhällsliv i internationella sammanhang.

Språkstudier ger dig dessutom mycket mer än konkreta språkkunskaper och kännedom om en annan kultur. Du får även akademiska färdigheter på köpet! Du lär dig bland annat att söka och värdera information, se helheter och plocka ut det väsentliga, planera och genomföra uppgifter självständigt och presentera dina fynd tydligt och ändamålsenligt både i tal och i skrift. Alla dessa färdigheter är nödvändiga på arbetsmarknaden.

Att komplettera med studier i något språk ger dig ett försprång vad du än vill arbeta med!

 

Hur är det att studera hos oss?

Vad tycker våra studenter om sina studier hos oss? Via länkarna här nedan kan du läsa och höra några av våra studenter berätta om sina studier.

Våra studenter i nederländska berättar

Våra studenter i slaviska språk berättar

Bli inte rädd om det är mycket information på en föreläsning. Låt det sjunka in, och repetera. Det sätter sig!

Tips från tidigare studenter

 

Möt oss

Hör Olena Jansson, universitetslektor i ukrainska och Årets lärare 2024, berätta om sin undervisning och dela med sig av sina tips.

 
Video med Årets lärare 2024 Olena Jansson, universitetslektor i ukrainska.

Jarmo Lainio, professor i finska, och Sari Pesonen, universitetsadjunkt i finska, medverkar i SVT:s programserie Finska ögonblick i Sverige.

Programserien Finska ögonblick i Sverige på SVT Play

Charlotta Seiler Brylla, professor i tyska och prefekt vid institutionen, medverkade i ett samtal vid Accelerator med titeln "Konst + forskning: Språkets performativa kraft".

Samtalet "Konst + forskning: Språkets performativa kraft" på Accelerators YouTube-kanal

Renata Ingbrant, universitetslektor i polska, föreläste på temat "Karol Szymanowski och modernismen: jaget, erotiken, myten" i samband med uppsättning av Kung Roger på Kungliga Operan den 10 april 2019.

Föreläsningen "Karol Szymanowski och modernismen: jaget, erotiken, myten" på Kungliga Operans webbplats

Fler artiklar, intervjuer och samarbetsprojekt hittar du på sidan Samarbeten

Bekanta dig med lärarna och forskarna på deras profilsidor

 

Studera hos oss som utbytesstudent?

Är du intresserad av att studera hos oss som utbytesstudent från ett utländskt universitet? Du hittar information på våra engelska sidor, under Incoming exchange students!

 

Kontakt

Studievägledare, baltiska språk
Studievägledare, finska
Studievägledare, nederländska
Studievägledare, slaviska språk
Studievägledare, tyska
På denna sida