Kopplingen mellan cannabis och organiserad brottslighet i svensk media

Den senaste tiden har det varit massiv mediebevakning av gängrelaterad kriminalitet i ”utsatta områden” i Sverige. Politiker har skyllt på den illegala droghandeln utan att ifrågasätta landets narkotikapolitik. Forskarna Mats Ekendahl, Josefin Månsson och Patrik Karlsson har analyserat hur cannabis beskrivs och ges mening i svenska tidningsartiklar som nämner både organiserad brottslighet och cannabis.

I studien framkommer det att journalister på ett mycket tydligt sätt kopplade ihop cannabis med våld och avvikande beteende och med mäktiga personer, så som gängledare. Dessutom beskrevs personer som använde cannabis för nöjes skull som ansvariga för att stödja organiserad brottslighet.

Denna starka och inflytelserika problematisering av cannabis kan enligt studien göra det svårt att prata öppet om hur den svenska restriktiva narkotikapolitiken skulle kunna reformeras.

Läs hela artikeln Media constructions of an illegal drug: the link between cannabis and organized crime in Swedish newspapers.