Stockholms universitet

Vår stund på jorden - ett samtal om människans plats i Nobellitteraturen

Evenemang

Datum: tisdag 5 oktober 2021

Tid: 19.00 – 20.30

Plats: Tranströmerbiblioteket, Götgatan 54

De författarskap som belönas med Nobelpriset i litteratur beskrivs ofta som universella, att de berättar något allmängiltigt om hur det är att vara människa. Men vad krävs för att ett verk ska beskrivas som universellt? Och vad kan Nobelpriset berätta om hur vi sett på oss själva genom tiderna? Hur har gestaltningen av jaget och existensen förändrats och påverkats av olika samhällsförändringar?

Samuel Becketts "I väntan på Godot" från 1953 fortsätter att engagera årtionde efter årtionde. Becket tilldelades Nobelpriset i litteratur 1969. Här Moshe Yassurs uppsättning av "I väntan på Godot", som planeras för ett gästspel på Dramaten i november 2021. Foto: Cordula Treml/Dramaten.

Samtalet live-sänds

Följ samtalet på Facebook eller digitalt på SU Play

Ett öppet samtal med:

Anders Olsson, författare, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet, tidigare ständig sekreterare i Svenska Akademien.
Forskningsfokus: Modernistisk poesi, litteraturteori, det litterära fragmentet, den poetiska nihilismens tradition och exilforskning. Kanonbegreppets historia och användning idag.

Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet.
Forskningsfokus: subjektivitetens historia i såväl äldre som senare perioders litteratur.

Läs mer om Carin Franzéns forskning

Isabelle Ståhl, författare och doktorand i idéhistoria vid Stockholms universitet. Hon har har även studerat filosofi vid Södertörns högskola och har en magisterexamen i idéhistoria från Stockholms universitet.
Forskningsfokus: att undersöka intresset hos tyska psykiatriker under perioden 1927-1930 för att använda psykedeliska preparat för att utforska psyket.

Läs mer om Isabelle Ståhls forskning

Moderator för samtalet är författaren och journalisten Gabriella Ahlström.
Läs mer om Gabriella Ahlström