Gifterna vi ärver. Så fungerar epigenetiken
Föreläsning
Datum: torsdag 6 februari 2025
Tid: 18.00 – 19.00
Plats: Tranströmerbiblioteket, Medborgarplatsen
Hur går det till när effekter av exponering för kemikalier i miljön fortplantar sig från föräldrar till barn och vidare till barnbarnen? Hur fungerar epigeniskt arv, det vill säga när det vi är med om förändrar vårt DNA? Och hur kan vi hantera nödvändiga kemikalier på ett säkrare sätt? En öppen föreläsning i samtalsformat med toxikologen Oskar Karlsson. Moderator för samtalet är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.
Föreläsningen är kostnadsfri men kräver bokning för säker plats. Finns det plats kvar går det självklart bra att komma utan bokning. Länk till bokningen kommer senare.
Om Oskar Karlsson
Oskar Karlsson är toxicology och forskningsledare vid Institutionen för miljövetenskap, Stockholms universitet och Scilifelab. Han har ett eget forskningslaboratorium med topforskare från hela världen. Han är även en av forskningsledarna vid Stockhols universitets centrum för cirkulära och hållbara system (SUCCeSS). Ett nytt forskningscentrum som satsar på att koppla ihop olika delar av naturvetenskap med andra forskningsområden för att underlätta övergången till ett mer säkert och hållbart samhälle.
– Vi behöver ändra vårt synsätt och till fullo inse att människors hälsa är nära kopplad till vår planets hälsa och sedan anpassa våra samhällen därefter, säger han.
Läs mer om Oskar Karlssons forskning om hur effekter av kemikalier kan ärvas i generationer.
Läs mer om Oskar Karlssons forskargrupp
Om Karin Gyllenklev
Moderator för samtalen är Karin Gyllenklev, journalist och programledare på Sverige Radio.
Läs mer om Karin Gyllenklev på SR
Vetenskapsfestivalen: Karin Gyllenklev möter 100 forskare
Öppna föreläsningar i poddformat
Öppna föreläsningar - Vetenskap för vetgiriga är en ny podd från Stockholms universitet. Lyssna på tidigare öppna föreläsningar från Tranströmerbiblioteket om bland annat klimatforskning i Arktis, ungdomsskjutningar, trädgårdshistoria och populärvetenskap.
Samarbete för öppna föreläsningar
Öppna föreläsningar på Tranströmerbiblioteket är ett samarbete kring öppna föreläsningar mellan Stockholms stadsbibliotek och Stockholms universitet. Våra öppna föreläsningar är alltid gratis och öppna för alla.
Senast uppdaterad: 25 november 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen