Studera utomlands

Med hjälp av våra utbytesprogram kan du uppleva en annan kultur på nära håll och lära dig ett språk samtidigt som du får nya vänner, erfarenheter och minnen för livet. Utöver att ge nya erfarenheter visar utbytesstudier att du är beredd att utmana dig själv. Du tränar din sociala kompetens inför arbetslivet och knyter kontakter som kan vara värdefulla i ditt framtida yrkessliv. Under din utbytestid läser du i huvudsak kurser inom kemi, men ofta finns det möjlighet att läsa en eller flera kurser inom ett ämnesområde som inte finns hos oss.

Kemiska sektionens avtal

Vi har utbytesavtal i de flesta av länderna i Europa och även ett i Australien. I vissa länder läser du på landets eget språk, i andra finns ett stort urval av kurser på engelska och det kan kräva lite dektektivarbete för att hitta de kurser just du vill läsa!

Här hittar du alla våra partnerlärosäten och här hittar du mer info om vilka regler som gäller.

I avtalsportalen Mobility Online hittar du samtliga avtal (filtrera på Department of Biochemistry and Biophysics och Department of Materials and Environmental Chemistry).

Du måste inte ha högsta betyg i alla kurser här på SU för att åka på utbyte, men vi kommer titta på dina meriter i Ladok för att se om du har klarat dina tidigare kurser på programmet. I vissa fall behöver vi även titta på betyg om det är många sökande.

Våra avtal är skrivna för kemi och/eller biokemi så det är inte säkert att du kan läsa kurser i andra ämnen under utbytet.

Naturvetenskapliga fakultetens avtal

Vill du bredda din akademiska horisont och få en djupare förståelse för olika länder? Naturvetenskapliga fakulteten erbjuder dig spännande möjligheter att studera utomlands!

Fakulteten har avtal med University of Illinois Urbana-Champaign i USA, Nanyang Technological University i Singapore och University of Amsterdam i Nederländerna. Alla tre är mycket populära för utbytesstudier!

Du hittar all information på Naturvetenskapliga fakultetens sida om utbytesstudier. 

Centrala nätverk och avtal

Som student vid Stockholms universitet har du även möjlighet att studera en eller två terminer vid något av universitetets partneruniversitet runt om i världen. Det finns universitetsövergripande (centrala) utbytesavtal som kan sökas av studenter från alla institutioner vid Stockholms universitet.

Följande utbytesprogram, -avtal och nätverk ligger på central nivå: CIVIS, north2north, Nordlys.

Du hittar all information på studentavdelningens sida om utbytesstudier.

Du måste först ansöka om utbytesstudier genom SU:s Mobility Online-formulär under de perioder som anges under "När kan jag ansöka?".

Mobility Online-formulär

I din ansökan ska du välja de universitet du är intresserad av och motivera varför du vill åka på utbyte. Läs noggrant igenom behörighetskraven och urvalskriterierna som anges på sidorna för de olika utbytesprogrammen (se nedan).

För att vara behörig ska du:

  • Vara registrerad som student vid Stockholms universitet, och vara antagen på ett av Kemiska sektionens program (kandidat eller master)
  • Ha studerat i minst ett år vid utresa (men gärna två år)
  • Ha minst 15 hp från SU vid ansökan
  • Kommer att studera/göra praktik på heltid under tiden (minst 60 dagar) utomlands
  • Kunna tillgodoräkna dig poängen vid hemkomst (har du valbara kurser inom ditt program kan du läsa i princip vad du vill).

För mer information om utbytesstudier genom den Naturvetenskapliga fakulteten.

För mer information om utbytesstudier via centrala nätverk och avtal.

När din ansökan har godkänts och beroende på antalet tillgängliga utbytesplatser, kommer vi att nominera dig för utbytesstudier vid det mottagande universitetet. Därefter kommer det mottagande universitetet att guida dig genom deras egen ansökningsprocess, där du bland annat kommer att behöva välja de kurser du vill läsa.

Innan du ansöker om utbytesstudier är det alltid en bra idé att prata med vår
internationella koordinator för att utforska de bästa alternativen för dig.

Ansökningsperioderna för utbytesstudier beror på vilken typ av avtal som gäller.

För samarbeten inom Europa, inklusive universitet som deltar i Erasmus+-programmet samt partners utanför programmet (såsom Australien), är ansökningsperioderna:

Utbytesperiod  Ansökningsperiod
Hösttermin eller läsår (höst + vår)         15 januari – 15 februari
Vårtermin 15 augusti – 15 september

 

För våra fakultets avtal utanför Europa (såsom University of Illinois Urbana-Champaign, USA och Nanyang Technological University, Singapore) är ansökningsperioderna:

Utbytesperiod Ansökningsperiod
Hösttermin eller läsår (höst + vår) 15 januari – 15 februari
Vårtermin 15 maj – 15 juni

 

Utlysningar för utbyte via centrala avtal och nätverk, hittar du här. Dessa ansökningar administreras av International Office vid Studentavdelningen. Om du har frågor om utbyte via centrala avtal och nätvärk, så kan du kontakta dem här.

 

 

Praktik utomlands via Erasmus+

Som student har du möjlighet att ansöka om ett stipendium för praktik under dina studier eller direkt efter examen. Praktiken kan du göra vid ett företag, forskningscentrum eller lärosäte i något av de länder som ingår i Erasmus+.

Du kan även ansöka om Erasmuspraktik för t ex datainsamling inom ditt självständiga arbete. Om du vill göra ditt självständiga arbete utomlands kommer du ha en intern handledare från SU och en extern handledare där. Du labbar och skriver utomlands, kommer sedan hem, fortsätter skriva och examineras här.

Om du gör Erasmuspraktik måste du inte begränsa dig till de universitet vi har avtal med, bara universitetet är anslutet till Erasmus+ fungerar det!

Läs mer om praktik utomlands via Erasmus+

 

Möt Sofia Takki som studerade en termin på Nanyang Technological University i Singapore.

Utmaningarna och erfarenheterna blir en bekräftelse på vad du är kapabel till.

Läs gärna hela intervjun med Sofia:

”Att plugga i Singapore är det bästa jag gjort”.

 

Kontakt

Kemiska sektionens kansli & studentexpedition
På denna sida