Stockholms universitet

north2north - utbytesplats med stipendium

north2north är ett nätverk inom University of the Arctic där universitet och högskolor som ligger runt polcirkeln samarbetar.

Utbytesprogrammet erbjuder möjlighet till studenter att studera en eller två terminer vid partneruniversitet i Nordamerika (USA och Kanada), Norden (Island, Finland, Norge) och Australien, Frankrike samt Storbritannien (Skottland) med möjlighet att få ett north2north-stipendium genom Svenska institutet.

Utbytesplatser kan sökas av samtliga studenter vid Stockholms universitet oavsett ämnesområde, men studenter som läser kurser med betoning på den nordliga och arktiska regionen prioriteras.

For more information in English, click here

north2north programfolder

Informationstillfällen om utlandsstudier

 

Studenter kan ansöka till universitet inom north2north-programmet som finns tillgängliga i Stockholms universitets avtalsportal, välj nort2north Students som "program". De nordamerikanska lärosätena som deltar i north2north avsätter varje år ett antal platser (tuition fee waivers), vilket innebär att man som student inte betalar någon studieavgift. 
Notera dock att visa kostnader kan tillkomma för försäkring, administrativa avgifter samt visum som inte täcks av stipendiet. Ibland kan stipendiet täcka dessa kostnader, men inget som garanteras. Det är därför viktigt att undersöka dessa avgifter innan utbytet. Mer information hittar under respektive lärosäte i Avtalsportalen samt under avsnittet ”Studieplatser vid ett nordamerikanskt lärosäte". 

Läs mer om north2north inom nätverket "University of the Arctics" här

I din ansökan till north2north kan du välja upp till fem universitet som du ska lista i rangordningen första-, andra- tredjehandsval, etc. Det är viktigt att du läser information som rör värdlärosätets krav somexempelvis språk, betyg, samt begränsade studieområden (course restrictions) noga.

Deltagande universitet inom north2north (utom Danmark)

Avgiftsbefriade platser på ett nordamerikanskt lärosäte

Avgiftsbefriade studieplatser (tuition fee waiver) för en termin vid ett nordamerikanskt lärosäte i Kanada och USA (Alaska) brukar årligen erbjudas och fördelas bland de sökande från de fyra svenska lärosäten som deltar i north2north-programmet. Studenter från Stockholms universitet, Umeå universitet, Mittuniversitetet och Luleå Tekniska universitet konkurrerar om platserna. Vilka avgiftsbefriade studieplatser som finns varierar varje år och uppdateras i Mobility Online portalen efter notifieringar från north2north-nätverket. 

 

Svenska institutet erbjuder studenter möjlighet att få ett stipendium via Stockholms universitet som koordinerar stipendierna. Stipendiet varierar från år till år och har tidigare legat på cirka 19 000 – 22000 SEK per student (tillsammans med resebidrag).

north2north-programmet prioriterar samarbete med nordamerikanska lärosäten och studenter som läser kurser med betoning på den nordliga och arktiska regionen. Lärosätet kan dock bevilja stipendier till alla länder (med mindre bidrag). Stipendier delas ut enligt urvalslista.

 

Utbytesstudier betyder att du inte behöver betala studieavgift till det partnerlärosäte du studerar vid. Dock innebär utbytesstudier alltid merkostnader, jämfört med dina studier vid SU.

Exempel på merkostnader är (listan visar exempel, den är inte komplett):

  • Resa till/från platsen där du ska genomföra ditt utbyte
  • Ansökan av visum (varierar i pris, beroende på destination).
  • Vissa partnerlärosäten kräver att du köper en lokal försäkring.
  • Vissa partnerlärosäten kräver att du köper en så kallad ”meal plan”, alltså måltider på campus under ditt utbyte.
  • Vissa partnerlärosäten kräver att du bor i särskilda studentbostäder på campus, ofta till fördelaktigt pris, men du har i de fallen inte möjlighet att välja alternativt billigare boende.
  • Vissa partnerlärosäten har administrativa kostnader.
 

För att vara behörig att ansöka om en utbytesplats via north2north måste du uppfylla nedan behörighetskrav (både behörighetskrav för centrala avtal och nätverk samt särskilda behörighetskrav för north2north-programmet). 

Behörighetskrav för centrala avtal och nätverk

Behörighetskrav för centrala avtal och nätverk
 

Särskilda behörighetskrav för north2north-programmet

  • Studera på grund- eller avancerad nivå.
  • Ha genomfört ett år (60 högskolepoäng) av din utbildning innan avresa.
  • Göra ett utbyte som är 3–10 månader (1-2 terminer).
  • Skriva en reserapport när du kommer hem som beskriver dina erfarenheter från utlandsvistelsen.
 

Ansökan inom det ämnesövergripande nätverket north2north görs en gång per år, se nedan datum. Vilka avgiftsbefriade studieplatser som finns varierar varje år. 

north2north (n2n)

Utbytesperiod

Ansökningssperiod

Hösttermin, läsår eller vårtermin  10 december – 10 januari

OBS! Deadline för utlysningen är kl. 23:59.

Ansökan skrivs på engelska. Fyll i ansökningsformuläret i Stockholms universitets utbytesportal:

Länk till ansökan

Ansökningsformuläret är endast öppet under ansökningsperioden. Du loggar in i utbytesportalen med ditt SU-id och kan spara och återkomma till din påbörjade ansökan hur många gånger du vill under ansökningsperioden. Om du har problem med portalen, vänligen ta en skärmbild på sidan och skicka det till studentutbyte@su.se.

I din ansökan till north2north-programmet kan du välja upp till fem universitet som du ska lista i ordningen första-, andra-, tredjehandsval, etc.

Bilaga som ska bifogas i din north2north ansökan:
Template Personal Letter and Preliminary Course Proposal (165 Kb) . Observera att om du inte använder den angivna mallen för preliminär kursval kan det leda till att din ansökan betraktas som ofullständig eller påverka din plats i urvalsprocessen. Brevet ersätter en personlig intervju och kursvalsdelen måste godkännas av din institution. 

Instruktioner för bilagan:

  • fyll i ditt namn och din heminstitution vid SU.
  • svara på frågorna som utgör det personliga brevet. Brevet ska vara riktat till Stockholms universitet, inte till det utländska universitetet. 
  • ange dina preliminära kursförslag för de första tre universiteten du söker om utbytesplats till (val ett till tre) i blanketten. De kurser du väljer ska motsvara heltidsstudier. Du måste själv söka reda på kurserna på respektive universitets webbplats. Observera att utbyteskoordinator/studievägledare/studierektor vid din institution, alternativt en examenshandläggare ska kontaktas angående ditt utbyte och preliminära kursförslag för de tre första alternativen du anger. 
    Internationella handläggare vid Studentavdelningen kan inte ge vägledning eller godkänna dina kursförslag.
 

Hur hittar jag kurser jag kan läsa vid partneruniversiteten? 

Studentavdelningen har inte möjlighet att hjälpa studenter att leta kurser. Det är rekommenderat att använda UArctic Study Catalogue för information om kurser och program och för att lära dig mer om de deltagande lärosätena.

Om länder eller lärosäten inte finns i UArctic Study Catalogue går det bra att kontakta värdlärosätets internationella koordinator för att få mer information om kurser. 

Hur vet jag hur många högskolepoäng jag ska välja vid partneruniversitetet?

Du ska välja kurser vid värduniversitetet som motsvarar heltidsstudier av 30 högskolepoäng (credits) vid Stockholms universitet. Det är viktigt att du stämmer av med din utbyteskoordinator eller studievägledare på din institution om hur många poäng du måste läsa vid respektive universitetet. Din institution ska godkänna dina preliminära kursval i ansökan.

Vem beslutar om kursval och tillgodoräknande? 

Alla kurser ska tillgodoräknas efter utbytet. Särskilt om kurserna ska ingå i ditt program är det viktigt att du har pratat med din institution om tillgodoräknande av kurser.

Kan jag ändra mina kursval efter ansökan? 

Kursvalet i din ansökan är preliminärt. Ett nytt kursval görs i samband med ansökan till partneruniversitetet. Kursval kan du ändra i samråd med din institution. 

 

Ansökningshandlingar bedöms utifrån nedan urvalskriterier (både urvalskriterier för centrala avtal och nätverk samt särskilda urvalskriterier för north2north-programmet). 

Urvalskriterier för centrala avtal och nätverk

Urvalskriterier för centrala avtal och nätverk

Urvalskriterier nort2north

Platser till Nordamerika fördelas i en gemensam urvalsprocess av fyra svenska lärosäten. Varje universitet (Umeå universitet, Luleå tekniska universitet, Mittuniversitetet och Stockholms universitet) har sin egen urvalslista och platser delas ut i turordning. Turordningen för vilket lärosäte som börja bestäms av lotteriet inför varje ansökningsomgång.

Vid eventuell konkurrenssituation med fler sökande än antalet tillgängliga utbytesplatser baseras urvalet på:

  1. Studenter som läser kurser/program med betoning på den nordliga och arktiska regionen.
  2. Antal högskolepoäng vid Stockholms universitet som är dokumenterade i Ladok senast sista ansökningsdag. Högskolepoäng tillgodoräknade från annat lärosäte inkluderas inte.
 

Vart kan jag åka som north2north-student?

Du hittar vilka lärosäten som du kan åka till kommande termin via vår Mobility Online-portal. På denna sida kan du se en lista på alla universitet som ingår i north2north (markerade med blå north2north baner).

Hur många utbytesplatser finns till varje universitet?

Detta går inte att svara på, då platsfördelningen sker inom en gemensam urvalsprocess med alla fyra svenska lärosäten. I Stockholm universitets avtalsportal går det i vissa fall se hur många platser som tilldelas inom hela n2n nätverket per akademiskt år.

Vilka bilagor ska skickas med ansökan? 

Template Personal Letter and Preliminary Course Proposal (165 Kb) (omfattar frågor som ska besvaras på engelska samt preliminärt kursval) - se ansökningsinstruktionerna för mer information. 

När får jag svar på min ansökan?

Svar på ansökan brukar skickas ut i slutet av februari. Detta besked gäller för att du har fått en plats som utbytesstudent och kommer bli nominerad till värduniversitetet via Stockholms universitet. Du kommer få ditt besked i god tid innan ditt nästa steg: att ansöka till partneruniversitet.

Besked skickas ut per e-post som skickas genom MoveON, så var noga med att meddela Studentavdelningen om du byter e-postadress efter att du lämnat in ansökan. Vi rekommenderar även att du tittar i skräppostmappen om ett besked eventuellt har hamnat där. Du kommer få besked oavsett om du får plats eller inte.

Obs: Att du får en utbytesplats vid ett partnerlärosäte betyder inte att du har fått ett stipendium. 

Kommer det bli en restplatsutlysning?

Nej. När urvalet är klart och om det finns platser kvar genomförs en utlottning mellan de svenska lärosätena. Då erbjuds de som sökt i denna omgång och inte fått en plats, att vara med i utlottningen. Utlottning sker mellan de fyra svenska lärosätena: Umeå universitet, Stockholms universitet, Mittuniversitetet och Luleå Tekniska universitet.

Om jag inte blir nominerad denna omgång, kan jag söka igen?

Ja, du kan söka hur många gånger som helst.

Om jag tackar nej till en plats, vad händer då?

Då går platsen till lotteriet där sökande som inte fått en plats får delta. Du kan då ansöka igen i nästa omgång.

Hur stor är risken att man inte blir antagen av partneruniversitetet?

Risken finns alltid, Stockholms universitet kan aldrig garantera att du blir antagen eftersom bedömningen görs av mottagande lärosäte. Det händer dock sällan att en student inte blir antagen.

Kan man få hjälp med att hitta kurser? 

Tyvärr har International Office inte möjlighet att hjälpa alla studenter att leta kurser. Det enklaste brukar vara att gå in på universitetens hemsidor och där söka efter ”courses” eller ”faculties” för att på så vis komma till kurskatalogerna. I vissa fall ser det ut som om universiteten bara erbjuder färdiga program och inte fristående kurser, men utbytesstudenter brukar kunna välja fritt bland kurserna och behöver som regel inte följa ett speciellt program (om man inte vill). Kolla också med din institution/ditt program angående dina kursval och glöm inte att skriva ett Learning Agreement innan du åker på utbytet. 

 

Monique Borgstrøm, utbytesstudent våren 2024:

"For future students, my biggest advice is: apply! This is truly a life-changing experience, and having the opportunity to explore another culture and live in a new city while continuing your education is an opportunity not to be missed."

Läs mer om hennes erfarenheter här (på engelska)

Här kan du läsa vad andra studenter säger om sitt north2north-utbyte:

Studentrapporter - Shared Voices - UArctic´s annual print magazin

Shared Voices - UArctic´s annual print magazine 

Prince of Wales Island, Alaska, USA.
Prince of Wales Island, Alaska, USA.
Foto: Bradley Morris (Unsplash.com)
 

Februari:

  • Besked om tilldelning av utbytesplats via Stockholms universitet (via e-post). Detta betyder att du uppfyller behörighetskraven och i urvalet fått en plats att bli nominerad till partnerlärosätet. 
  • Du tackar ja eller nej till din plats om nominering. 

Mars - april:

När du har tackat ja till din plats kommer Stockholms universitet nominera dig för ditt utbyte till värduniversitetet. 

April – maj:

Du ansöker till partnerlärosätet enligt deras ansökningsinstruktioner. Om du ska resa ut under vårterminen kommer du kanske ansöka redan nu, alternativt under hösten. Du kommer få mer information och hjälp av partnerlärosätets internationella handläggare när det är din tur. 

När du har fått en bekräftelse att du är antagen från partneruniversitetet är det bekräftat att du kan genomföra ditt utbyte. Det är i detta skede du får mer information om du får ett north2north-stipendium via Stockholms universitet. Mer information om stipendium finns under ovan rubrik ”Stipendium från Svenska institutet”. 

På nedan länk har vi samlat information för dig som ska åka iväg. Informationen gäller för alla utresande utbytesstudenter via Stockholm universitets centrala avtal och nätverk, vissa skillnader kan förekomma för dig som åker via north2north-nätverket.

Praktisk information om utbytesstudier

 

Kontakt

För mer information om north2north-programmet, vänligen kontakta Gruppen för internationell mobilitet via e-post: studentutbyte@su.se (skriv “north2north” i ämnesraden).

Om du har frågor som gäller ditt kursval inom din utbildning, kontakta utbyteskoordinator på din institution.

Utbyteskoordinatorer vid institutionerna

Kontakta Examensgruppen för kurser som din institution inte kan tillgodoräkna.

Hitta deras kontaktuppgifter här.

På denna sida

mainArticlePageLayout

Mostphotos tågstation
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "localcategorytree.su.se",
      "name": "Lokala kategorier för www.su.se",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}