Etiklagens konsekvenser

Seminarium

Datum: torsdag 2 maj 2024

Tid: 13.00 – 14.30

Plats: C603

"Sila Mygg och Svälja Kameler: En Ändamålsenlig Etikprövning för Samhällsvetenskap."

Vi gästas av William Bülow, Uppsala Universitet, som berättar om forskningsprojektet ”Sila mygg och svälja kameler? En ändamålsenlig etikprövning av humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning” där han ingår i forskargruppen som under tre år ska bedriva projektet. 

Nedan syns projektbeskrivningen: 

"Enligt lagen (2003:460) om etikprövning av forskning som avser människor krävs etiskt godkännande från Etikprövningsmyndigheten för vissa typer av forskning, bland annat om projektet innebär att känsliga personuppgifter behandlas. Från humanistiskt och samhällsvetenskapligt håll har det svenska etikprövningssystemet kritiserats för att primärt vara utformat för medicinsk forskning och därmed inte anpassat för exempelvis kvalitativ forskning och forskning på offentliga handlingar. Vårt forskningsprojekt syftar till att utvärdera ändamålsenligheten hos det nuvarande etikprövningssystemet för humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning.

I projektet ställs följande frågor:
1. Vilka krav ställer etikprövningslagen på humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning och vilka värden syftar dagens etikprövningssystem till att värna?
2. Vilka fördelar och kostnader är det nuvarande systemet förenat med?
3. Är det möjligt, och i så fall hur, att på ett mer ändamålsenligt sätt säkerställa att humanistisk och samhällsvetenskaplig forskning bedrivs på ett etiskt godtagbart sätt?

Projektet kommer att kombinera metoder från rättsvetenskapen och från analytisk filosofi med empiriska kvalitativa metoder. Projektets resultat kommer att vara omedelbart tillämpliga på det svenska systemet, men även i hög grad överförbara på liknande etikprövningssystem och därför relevanta även i ett internationellt perspektiv."

Projektet finansieras av Vetenskapsrådet.

 

Seminariet kommer att hållas på svenska.