Besök av sex afrikanska universitet öppnar för nya akademiska utbyten
Framtida akademiska samarbeten med utbyten av både forskare, studenter och administratörer, framför allt inom utbildningsområdet. Det var målet när sex afrikanska partneruniversitet inom den europeiska universitetsalliansen Civis besökte Stockholms universitet. Kopplingen mellan alla delarna blir bland annat ”TRACEE”, ett gemensamt masterprogram med fokus på klimatforskning.

– Europa och Afrika är kontinenter som hör ihop och kommer att höra ihop. Vi har mycket att vinna på att samarbeta. Europa är en åldrande kontinent medan Afrikas befolkning är ung. Det som ibland står i vägen för samarbeten är att det finns en svår kolonialhistoria som man i Europa inte riktigt har gjort upp med. Men det finns också en lång historia av kontakter. Jag tror att det är ett centralt gemensamt intresse för både Afrika och Europa att vi knyter närmare band. Inte minst i ljuset av de pågående omtumlande geopolitiska förändringarna i världen, säger Stefan Helgesson, vicerektor vid Stockholms universitet och en av initiativtagarna.
Utbyte av lärare och studenter
Besöket är ett Erasmus+ initiativ inom ramen för Civis, organiserat av International Office vid Stockholms universitet. Representanter från sex afrikanska partneruniversitet i Sydafrika, Senegal, Uganda, Tunisien, Marocko och Moçambique besökte Stockholms universitet för att diskutera formerna för kommande samarbeten, både för Stockholms universitet direkt, men också för övriga europeiska universitet inom Civis. I ett första skede handlar det om att de afrikanska universiteten ska nominera lärare som ska ingå i det transdisciplinära masterprogrammet TRACEE med fokus på klimat, miljö och energi, ett projekt som leds av Stockholms universitet.
– Tanken är att Stockholms universitet och andra europeiska samarbetspartners ska få hit forskare från de afrikanska universiteten för utbyte av lärare, men också att forskare från de europeiska universiteten ska kunna samverka med de afrikanska partneruniversiteten. Det finns också en övergripande förhoppning om ökad studentmobilitet i båda riktningarna. Att det ska finnas möjlighet för exempelvis studenter från Stockholms universitet att läsa en termin vid de afrikanska partneruniversiteten, säger Stefan Helgesson.
Hur har veckan varit?
– Den har varit fantastisk. Vi har redan uppnått stora delar av det vi ville uppnå. För det första att lära känna de sex partneruniversiteten och de som jobbar där för att få en grund att stå på för samarbeten, säger Åsa Petri, chef för International Office vid Stockholms universitet.
Gruppen, som bestod av såväl akademiska ledare och forskare som administratörer vid de sex universiteten, fick bland annat besöka institutioner och forskningscentra, men också planera praktiskt inför framtida utbyten och samarbeten.
– Besöken på institutioner och centra var väldigt uppskattade, men vi jobbade också praktiskt med frågor om finansiering och visum, vilket är avgörande när man jobbar med planer på utbyten. De afrikanska universiteten har inte ekonomiska möjligheter att skicka lärare och doktorander. Det hoppas vi att vi från Stockholms universitet genom Civis kan lägga grunden för att lösa, säger Åsa Petri.
Vad finns det för synergier mellan afrikanska och europeiska universitet?
– Det är uppenbart att det finns mycket att samarbeta kring i frågor som gäller klimatanpassning och klimatförändringar, men även sociala utmaningar som dels har med klimatförändringar att göra, men också ekonomiska utmaningar. Faktorer som i förlängningen leder till migration. Det är frågor där afrikanska universitet har mycket att bidra med. I första hand är samarbetet inriktat på utbildning, men forskningsdelen är något som kommer att utvecklas framöver. Där hänger det mycket mer på individuella initiativ från forskare, säger Stefan Helgesson.
Vilka är de afrikanska partneruniversitetens styrkor?
– Man ska vara medveten om att de alla är väldigt stora framstående universitet som har hela bredden, även medicin och teknik. Det finns enormt mycket kompetens på afrikanska universitet som inte har blivit synligt i den globala akademiska gemenskapen, så det finns mycket att upptäcka. Förutom inom klimatområdet vet jag att det händer mycket inom humaniora och samhällsvetenskap som vi kan lära oss av. För den som vill utveckla digitala tekniker på ett sätt som blir mer inkluderande finns det också stora möjligheter att göra det i samarbetet med afrikanska universitet, säger Stefan Helgesson.
Om Civis
Civis – European Civic University Alliance, är en allians mellan flera europeiska universitet som syftar till att underlätta samarbeten över nationsgränserna och öka mobiliteten hos studenter, lärare och övrig personal.
Läs mer om Civis
Läs mer om Civis afrikanska partneruniversitet
Läs mer om masterprogrammet TRACEE
Vad tyckte deltagarna om besöket?
Makerere universitet i Kampala, Uganda

Veckan har varit rik på upplevelser, en bra blandning som givit oss möjlighet att se olika aspekter av hur akademin vid Stockholms universitet är organiserad.
Det var inspirerande att se hur studenter arbetar mer gruppbaserat och lär sig av varandra. Så ser det inte ut i Uganda. Det har också varit givande att se hur forskningen vid Stockholms universitet jobbar tvärvetenskapligt, att naturvetenskap och humanvetenskap kan kombineras. I Uganda är naturvetenskapen högt värderad, men för att forma framtidens ledare tror jag att det även är viktigt att få med sig humanvetenskapen.
Helen Nambalirwa Nkahala, professor och rektor för avdelningen för humaniora och samhällsvetenskap.

Det har varit givande att få möjlighet att förstå den svenska akademiska kulturen. Jag har redan hunnit identifiera möjliga samarbeten, bland annat med Institutionen för data- och systemvetenskap.
Några saker som förvånade mig här är att kvinnliga studenter är i majoritet, att den genomsnittliga åldern en student börjar studera är så hög som 22 år, och att forskare i Sverige äger rätten till sin egen forskning, att den är den enskilde forskarens egen intellektuella egendom. Det är en forskningsmiljö som ger väldigt stora möjligheter.
Robert Wamala, direktör för forskningsinnovation och partnerskap.
Läs mer om Makerere universitet
Hassan II universitet i Casablanca Marocko

Veckan har bidragit till att vi har lärt känna varandra bättre på det akademiska planet inom alliansen, vilket gör att vi kommer att kunna ta stora steg framåt.
Att vi varit både forskare, doktorander och administratörer i gruppen borgar för resultat. Administratörerna är kittet som får samarbetet att hålla. Mitt mål är att bygga ett Civis-team som består av både administratörer och forskare, som tillsammans kan jobba framåt i de olika projekt som blir resultatet av samarbetet.
Mustapha Lkhider, biolog och vicerektor

Samarbetet ger stora möjligheter till nätverk, både mellan Afrika och Europa, men också mellan de afrikanska universiteten.
Det är inte så vanligt med kontakt mellan anglofona och frankofona universitet i Afrika. För mig har inblicken i olika former av entreprenörskap vid Stockholms universitet varit givande. Jag tror att ett entreprenörstänkande bör finnas inom alla områden, både utbildning, forskning och administration.
Sara Yassine, professor i ekonomi och förvaltning

Jag skulle gärna göra utbyten framöver. Marocko blir mer och mer påverkat av klimatförändringarna, bland annat inom jordbruket som är mitt område.
Vi letar efter forskningsbaserade lösningar som kan öka motståndskraften och minska stressen på de lokala systemen, men jag upplever inte att vi har den teknologi som behövs för att komma vidare. Det var inspirerande att få se hur labbmiljön fungerar vid Stockholms universitet när man är doktorand. Att doktoranderna har egna platser att jobba ifrån i anslutning till labben tycker jag ger bättre möjlighet att vara produktiv.
Fadoua Mekkaoui, doktorand i biologiskt jordbruk
Läs mer om Hassan II universitet
Sfax universitet i Tunisien

För vår del var det givande att bland annat träffa Institutionen för data- och systemvetenskap och prata digitalisering.
Vi har redan påbörjat ett samarbete med de andra tre frankofona universiteten i samarbetet, Casablanca, Bryssel och Marseille, där vi fått mycket av finansieringsfrågorna på plats. Men den här veckan har gjort att vi kunnat ta ytterligare ett steg i planerna på utbyte för lärare och studenter.
Ahmed Hadj Kacem, rektor och forskare i datavetenskap

För mig personligen har det varit särskilt intressant att se hur Stockholms universitet arbetar tvärvetenskapligt. Språk kan till exempel kombineras med teknik och datavetenskap.
Det har gjort mig intresserad av att bredda mitt område. Jag skulle gärna komma för ett utbyte. Som mamma skulle det passa utmärkt med de kortare utbytesformat vi diskuterat under veckan. Det har varit givande att diskutera övergången från teori till praktik i samarbetet. Det har blivit mycket tydligare nu hur man går tillväga för att ansöka om ett program, eller söka bidrag och visum, information jag kommer att dela med andra doktorander när jag kommer hem.
Hana El Ghoul, doktorand i engelsk språkvetenskap
Université Cheikh Anta Diop (UCAD) i Dakar, Senegal

Jag ser många fördelar och stora synergier i ett samarbete mellan Afrika och Europa. Tillsammans kan vi hitta vägar till en bättre värld.
Men det är viktigt att det blir ett jämbördigt samarbete där vi ses som komplementära till varandra, inte under eller överordnade. Mötet med de andra afrikanska partneruniversiteten har väckt mitt intresse för att göra utbyten hos flera av de afrikanska universiteten, bland annat för att studera hur effekterna av kolonialtiden på kulturen skiljer sig mellan anglofona och frankofona länder.
Moussa Sagna, forskare i komparativ litteraturvetenskap och områdesansvarig för humaniora

"Perfektion är framstegens fiende". Det vi gör behöver inte vara perfekt, det viktiga är att vi går framåt tillsammans, skapar något tillsammans.
Jag tror att samarbetet inom Civis är en möjlighet för vårt universitet att bli mer öppet. I dagens värld har det blivit allt viktigare att vara öppen och kunna lära av andra.
Aminata Mboup, partneransvarig
Läs mer om Université Cheikh Anta Diop (UCAD)
Wits universitet i Johannesburg, Sydafrika
Lyriche DrudeFoto: Anette Gärdeklint Sylla
Den infrastruktur och de möjligheter till finansiering som finns inom Europeisk forskning skulle verkligen kunna bidra till avancerad forskning i både Europa och Afrika om vi samarbetar.
Jag är i sluttampen på min tid som doktorand och kommer nog inte att kunna göra några utbyten själv tyvärr, men jag delar med mig av all ny information till kollegorna där hemma.
Lyriche Drude, doktorand i biologi med inriktning på invasiva arter vid Wits universitet i Johannesburg, Sydafrika.
Läs mer om Wits
Eduardo Mondlane University (EMU) i Maputo, Mocambique
Manuel JuniorFoto: Anette Gärdeklint Sylla
Jag har verkligen uppskattat alla diskussioner, som har bidragit till att göra oss mer delaktiga och engagerade i samarbetet.
Nu kan vi bygga vidare på alla de kontakter som har etablerats under denna veckan. En positiv bieffekt är att vi även har inlett samarbeten mellan de afrikanska universiteten i alliansen. Veckan har hjälpt oss att bygga hållbara relationer för framtiden.
Manuel Junior, rektor

Vi har precis börjat vår resa mot internationalisering och behöver ta det arbetet i en takt som fungerar för oss.
Den här veckan har varit väldigt betydelsefull för oss och vi ser fram emot att samarbeta vidare. Det är så viktigt att få träffas ansikte mot ansikte för att få till en bra grund för framtida samarbete.
Ângela Fernandes, områdeschef avdelningen för akademiska utbyten
Läs mer om Eduardo Mondlane University (EMU)
Bilder från veckan (klicka på bilderna för att göra dem större)
Senast uppdaterad: 14 mars 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen