Stockholms universitet

”Drivkraften i min forskning är att förstå hur träceller och ligniner bildas och fungerar”

Edouard Pesquet är professor i molekylär växtfysiologi vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik. Han är en av de nya professorer som kommer att installeras vid en ceremoni i Stockholms stadshus den 27 september.

Edouard Pesquet är professor vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik. Foto: Rickard Kilström


– Min forskning går ut på att förstå mekanismerna som styr biomassaackumulering i växter för att säkerställa deras motståndskraft mot klimatförändringar. Mer specifikt fokuserar min forskning på bildandet av träceller och deras ackumulering av ligniner – ämnen som binder ihop cellulosafiber i trä och som utgör en viktig kolsänka på planeten jorden. Sådana träceller finns i alla landväxter, även i gräs, och deras roll är att bilda växternas skelett och möjliggöra transporten av vatten genom växten. För att göra det behöver växter ligniner i sina träceller – ligniner gör det möjligt för växter och träd att bli höga, ta upp vatten och nyttiga mineraler, och samtidigt undvika giftiga ämnen och skydda sig från UV-strålning och från kemisk och biologisk nedbrytning. Men hittills förstår vi fortfarande inte helt hur träcellerna och deras ligniner är uppbyggda och hur de klarar dessa uppgifter som är så nödvändiga för livet på jorden.

Träbildande cellkultur – en artificiellt färgad elektronmikroskopibild som visar en unik teknologi som Edouard Pesquet har tagit fram, ett biologiskt system för att tillverka träceller ”on demand”. Bild: Cheng Choo Lee
 

Varför blev det just det här?

– Växter reglerar vattnet och kolets kretslopp på vår planet, de tillhandahåller mat och material till alla andra arter. Denna centrala roll för växter var ännu mer vital för 450 miljoner år sedan, under den geologiska tidsåldern devon, när växterna utvecklade träceller och ligniner för att bli landväxter. Trots att det här är så centralt för vår utveckling, så vet vi fortfarande väldigt lite om hur det fungerar. Drivkraften i min forskning är därför att försöka förstå hur träceller och ligniner bildas och fungerar.

Ligninackumulering på teknisk väg – en jämförande analys av växtstammar där lignin färgas rött mellan vilda växter (till vänster) och tillverkade växter (till höger) så att det går att kontrollera var och hur mycket ligniner som ackumuleras. Bild: Leonard Blaschek
 

Hur bidrar din forskning till samhället?

– Att förstå bildandet av träceller och betydelsen av lignin i växter och hur detta ger en motståndskraft mot klimatförändringar är avgörande för att säkerställa vår framtida övergång till en cirkulär och hållbar ekonomi. Min forskning påverkar långt ifrån bara jordbruket utan bidrar också till nya teknologier, som till exempel att utveckla växtstamcellskulturer som kan bilda träceller direkt i en balja utan att några träd eller växter behöver kapas.

Förändrad klimatresiliens – en jämförande analys av långvarig torka mellan en vild växt och en lignintillverkad växt. Illustrationen är hämtad från Ménard et al., 2022. Foto: Edouard Pesquet
 

Vad har varit det mest spännande resultatet hittills?

– Ett av de största genombrotten i min forskning är upptäckten att ligniner har en kemisk kod som kan förändras olika mellan celltyper, under deras utveckling eller som svar på klimatförändringar. Förändringar av ligninkodningen justerar deras mekaniska, motståndskraftiga eller vattentäta egenskaper och ändrar följaktligen tillväxten, motståndskraften och produktiviteten hos växtbiomassa.

Årets Installations- och promotionshögtid i Stockholms stadshus äger rum den 27 september 2024. Foto: Rickard Kilström
 

Installations- och promotionshögtid i Stadshuset

Edouard Pesquet är en av de nya professorer som anställts eller befordrats under 1 juli 2023 – 30 juni 2024. Alla nya professorer som tillträtt sin tjänst under denna period bjuds in till Installations- och promotionshögtiden i Stockholms stadshus den 27 september 2024 och välkomnas på så sätt till universitetet.

Läs mer om Edouard Pesquets forskning.