Stockholms universitet logo, länk till startsida

Följ klimatmötet COP26 live och diskutera med en klimatforskare

Vill du följa i direktsändning vad som händer under klimatmötet i Glasgow? Undrar du hur det står till med klimatet just nu och vill diskutera med någon av våra klimatforskare? Kom till Kulturhuset Stadsteatern under COP26. "Välkommen att ställa dina frågor om vad som pågår på mötet i Glasgow . Ett möte som kan vara avgörande för hur hela vår framtid kommer att bli", säger klimatforskaren Alasdair Skelton.

 

På plats i bottenplanet på Kulturhuset Stadsteatern finns klimatforskare från Bolincentret för klimatforskning vid Stockholms universitet för att diskutera klimatfrågor och för att förklara vad som händer i Glasgow. De presenterar varje dag forskning med koppling till ett klimattema för dagen från mötet. På plats på Kulturhuset Stadsteatern pågår också dagligen direktsändning från organisationen International Cryosphere Climate Initiative (ICCI) paviljong i Glasgow. Därifrån sker presentationer och intervjuer med klimatforskare som deltar i mötet.

Hitta aktuellt program

Forskarmöten och livesändningar på Kulturhuset Stadsteatern pågår mellan den 31 oktober till den 12 november.

Här finns tider och aktuellt program.
Följ evenemanget på Facebook

 

På plats på Kulturhuset Stadsteatern finns:

Alasdair Skelton, geolog och föreståndare för Bolincentret för klimatforskning.
Alasdair Skelton forskar om geologi och klimatet. Han är professor i geokemi och petrologi och har publicerat över 60 artiklar i internationella tidskrifter om bland annat berggrundsgeologi, naturkatastrofer och klimatförändringar. Han brinner för att sprida sin forskning och har genom åren föreläst för tiotusentals personer i alla åldrar, från skolbarn till pensionärer.

Nina Kirchner, glaciolog och föreståndare för Bolincentret för klimatforskning och Tarfala forskningsstation.
Läs mer om Nina Kirchners forskning

Gustaf Hugelius, lektor i naturgeografi vid Stockholms universitet
– Det ska bli jättespännande att se vad folk är intresserade av att diskutera. Jag hoppas att det blir högt och lågt. Allt från: Finns klimatförändringarna verkligen? till mer fördjupade frågor om forskning, säger klimatforskaren Gustaf Hugelius, som bland annat forskar om markens roll för kolcykeln.
Läs mer om Gustaf Hugelius forskning

COP26
Förenta nationernas klimatkonferens 2021 är FN:s 26:e klimatkonferens hålls i Glasgow i Skottland 31 oktober–12 november 2021. Konferensen var ursprungligen planerad att hållas i november 2020, men sköts fram ett år på grund av coronaviruspandemin. Storbritannien står värd för mötet, i samarbete med Italien. Mötet hålls normalt årligen mellan parterna i Förenta nationernas ramkonvention om klimatförändringar (UNFCCC) och detta är det 26:e i ordningen, därav förkortningen COP26.

Läs mer om COP26

 

För dig som vill veta mer

Vad händer i Glasgow? Vilken klimatforskning pågår vid Stockholms universitet?

Läs mer om Bolincentret för klimatforskning
Läs mer International Cryosphere Climate Initiative (ICCI)


Ingår i större samarbetet

Mötesplats COP26 är ett samarbete mellan organisationen International Cryosphere Climate Initiative (ICCI), Kulturhuset Stadsteatern och Bolinscentret för klimatforskning vid Stockholms universitet och ingår i ett pågående samverkansprojekt kring forskningsfrågor mellan Kulturhuset Stadsteatern och Stockholms universitet.