Fredspristagare på besök: ”Som individ kan du göra skillnad”
Utbildning är viktigt för att göra världen till en bättre plats. Men du behöver komplettera dina akademiska kunskaper med medkänsla för att göra skillnad. Det var budskapet från Nobelfredspristagaren Leymah Gbowee när hon besökte Stockholms universitet.

Leymah Gbowee är en liberiansk fredsaktivist, socialarbetare och kvinnorättsaktivist. År 2011 delade hon Nobels fredspris med Ellen Johnson Sirleaf och Tawakkol Karman ”för deras ickevåldskamp för kvinnors säkerhet och för kvinnors rätt att fullt ut delta i fredsbyggande”. Det var första gången som ett Nobelpris delades av tre kvinnor.
Leymah Gbowee ledde en ickevåldsrörelse som förde samman kristna och muslimska kvinnor och spelade en avgörande roll i att 2023 få slut på Liberias fjortonåriga inbördeskrig. Denna historiska bedrift banade väg för valet av Afrikas första kvinnliga statschef, president Ellen Johnson Sirleaf. Det markerade också en ny våg av kvinnor som framträdde runt om i världen som nyckelaktörer för att mäkla varaktig fred och säkerhet. Leymah Gbowee är grundare och ordförande för Gbowee Peace Foundation Africa, styrelseledamot i Nobel Women's Initiative och har framträdande roll i flera andra internationella organisationer.
Föreläsning för studenter
Den 27 mars besökte Leymah Gbowee Stockholms universitet för att hålla en föreläsning om utbildningens roll som verktyg för fred och rättvisa och för att svara på frågor från studenter. Hon inledde med att måla upp en dyster bild av världen i dag. Det pågår krig i 70 länder och det finns mer än 290 separatistgrupper i Afrika. Hon lyfte fram paradoxen att det finns mer rikedom i världen än någonsin tidigare, men att det samtidigt finns fattigdom och misär i kombination med ett stort antal pågående krig. Utbildning har en viktig roll att spela när det gäller att förstå och förändra världen. Men, som Leymah Gbowee påpekade, vi bör inte förväxla utbildning med skolgång. En riktig utbildning är inte bara det du lär dig i skolan eller på ett universitet. Det inkluderar också saker som att förstå människor och kulturer samt etiska frågor.
Fick slut på inbördeskriget i Liberia
Liberia förklarade sig självständigt från USA 1848. Men det var inte förrän på 1950-talet som liberianska kvinnor fick rösträtt i val. De liberianska kvinnorna var dock fortfarande bundna av sociala och kulturella konventioner och kunde inte delta fullt ut i det politiska livet. Efter att inbördeskriget pågått i över ett decennium bestämde sig Leymah Gbowee för att få ett slut på kriget och stärka kvinnorna. ”Om du bor i ett land måste du vara en del av den politiska processen”, sa hon, och hennes sätt att göra det var att starta den ickevåldsrörelse som förde samman kristna och muslimska kvinnor och avslutade Liberias inbördeskrig 2003.
Det har nu varit fred i Liberia i 22 år. Men det finns fortfarande mycket att göra.
– Fred är inte frånvaron av krig. Det är det fulla uttrycket för mänsklig värdighet, sade Leymah Gbowee och fortsatte: Fred innebär bland annat mat på bordet i varje hem, utbildning för våra barn, fungerande hälso- och sjukvårdssystem och ett rättvist och opartiskt rättssystem.
Individer gör skillnad
Efter den dystra utblicken i början av sitt tal avslutade hon i en mer positiv ton med att säga att utbildning är viktigt och att man som individ kan göra skillnad.
– Du kommer att bli ihågkommen för din karaktär och vad du gör för att göra världen till en bättre plats. Om det finns människor som agerar på det här sättet i alla länder där det pågår krig så kommer det att få effekt.
Framgång för kvinnorörelser

Foto: ©Nobel Prize Outreach/Nanaka Adachi
Föreläsningen följdes av frågor från studenter i publiken. Samtalet modererades av två forskare från Stockholms universitet, Tessa Bold, professor vid Institutet för internationell ekonomi, och Rebecca Adami, docent vid Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningsstudier. Rebecca Adami frågade om tankarna bakom att starta en separatistisk kvinnorörelse för fred men även i andra frågor. Leymah Gbowee svarade att detta har varit en framgångsrik strategi. Kvinnorörelsen i Liberia förändrade narrativet ”att politik bara var för pojkar med vapen” – och ledde till slutet på inbördeskriget. ”Folk underskattar den makt som ett fåtal kvinnor utan vapen kan ha”, avslutade hon.
En student från Myanmar frågade Leymah Gbowee vilket budskap hon vill ge till folket i Myanmar. Leymah Gbowee svarade att hon önskar komma i kontakt med kvinnogrupper i Myanmar för att kunna skicka pengar till dem så att de kan fortsätta sitt viktiga arbete. Det ställdes också frågor om hur det går att säkra humanitära korridorer i Afrika och om FN:s kvinnokonferens.
Måste se den övergripande bilden
Tessa Bold avslutade frågestunden med att fråga om hur vi kan öka jämställdheten genom att ändra narrativet från ”kampen mellan könen” till ett där en stärkt ställning för kvinnor innebär att livet förbättras för alla.
– Det finns ingen motsättning, det handlar om ett samarbete. Om vi arbetar tillsammans blir det bättre för alla. Men man måste se hela bilden – och det är svårt om man har ena ögat stängt. Vi behöver både kvinnors och mäns åsikter för att komma framåt, säger Leymah Gebowee.
Föreläsningen arrangerades i samarbete mellan Nobel Prize Museum och Stockholms universitet.

Senast uppdaterad: 31 mars 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen