Stockholms universitet

Fysikum tränar gymnasielever i vetenskapligt tänkande

Förberedande forskningsläger för gymnasielever inför International Young Physicists Tournament

International Young Physicists Tournament (IYPT) är en av världens största tävlingar inom fysik. Varje år publiceras en lista på 17 fysikaliska problemställningar som gymnasieungdomar världen över undersöker och förbereder sig att presentera. Efter att ha arbetat med problemen under året fram till våren så väljs normalt fem ungdomar ut, och de får bilda Sveriges landslag som reser till den internationella tävlingen för att utmana resten av världen med all den forskning som de svenska eleverna tillsammans fått fram.

Under 2021 och 2022 har dock situationen varit lite speciell och det är osäkert hur det blir med Sveriges deltagande i den internationella tävlingen.

Helgen 8-9 oktober 2021 anordnar Vetenskapens Hus, Fysikum, Danderyds gymnasium ett forskningsläger för gymnasieelever som en förberedelse inför tävlingen.

Under några intensiva dagar får gymnasieelever möjlighet att vetenskapligt undersöka några av IYPT-problemen, göra experiment, jämföra med teori samt diskutera massor av spännande fysik, teknik och matematik långt över gymnasienivån.

Fysikum har en lång tradition att engagera ungdomar i experiment och demonstrationer, med aktiveteter som Fysikshow och öppna föreläsningar, och IYPT ger goda möjligheter att utmana sina kunskaper och föreställningar i fysik oavsett om man vill delta i tävlingen eller vill använda arbetet till sitt gymnasiearbete.


Läs mer om tävlingen och om IYPT SWEDEN här: Vad är IYPT

Vill du anmäla dig hittar du mer information här : Tävling och forskningsläger för gymnasieelever

Välkommen att kontakta oss om du har frågor:

Henrik Öström
Tel: 08 5537 8641, e-post: henrik.ostrom@fysik.su.se

Michael Odelius
Tel: 08 5537 8713, e-post: odelius@fysik.su.se