Moln är mycket känsliga för ändringar i koncentrationen av aerosolpartiklar
Moln i den lägre atmosfären är mycket känsligare för förändringar i koncentrationen av atmosfäriska aerosolpartiklar än man tidigare trott. Det visar en internationell studie publicerad i Nature Geoscience. Upptäckten påverkar bland annat bedömningen av hur mycket människors utsläpp av fina partiklar har bromsat den globala uppvärmningen orsakad av växthusgaser.

– Utsläpp av fina partiklar som orsakas av människan, så kallade antropogena partiklar, har kylt klimatet genom att modifiera molnegenskaper. Det har därmed delvis motverkat den växthusgasinducerade klimatuppvärmningen. Resultaten tyder på att denna kylningseffekt är starkare än vad tidigare satellitbaserade uppskattningar har visat, säger professor Annele Virtanen från University of Eastern Finland.
Studien, som leddes av University of Eastern Finland och Finlands meteorologiska institut, bygger på långtidsmätningar av koncentrationer av atmosfäriska aerosolpartiklar och molnegenskaper vid ACTRIS-mätstationer på Svalbard och i Finland. Långtidsmätningar är nödvändiga för att kunna göra säkra studier av hur aerosoler påverkar molnegenskaper, eftersom molnens egenskaper varierar stort. Stockholms universitet har framför allt bidragit till resultatet genom forskningsprojektet FORCeS, som utvecklade och tillämpade experimentella och teoretiska metoder för att undersöka hur aerosolpartiklar bildas och transporteras i atmosfären och hur partiklar och gaser samverkar med moln, nederbörd, strålning och klimat.
– Det här visar hur viktigt det är med vetenskapliga samarbeten, säger Ilona Riipinen, föreståndare vid Bolincentret för klimatforskning.
Under studien utvärderades även klimatmodellers förmåga att beskriva sambandet mellan molnegenskaper och aerosolkoncentrationer. Bland annat identifierade studien att det finns betydande skillnader i hur olika modeller förutsäger samspelet mellan aerosoler och moln.
– Det kommer att hjälpa oss att utveckla mer exakta klimatmodeller för att förutsäga framtida klimatförändringar. Modellerna spelar en nyckelroll i bedömningen av klimatpåverkan från olika utsläppsscenarier, säger Sami Romakkaniemi från Finlands meteorologiska institut.
Studien, som är resultatet av ett europeiskt samarbete leddes av University of Eastern Finland och Finlands meteorologiska institut, med medförfattare Sara M Blichner, Paul Zieger, Radovan Krejci, Annica Ekman och Ilona Riipinen vid Stockholms universitet och Bolincentret för klimatforskning.
Kontakt
Ilona Riipinen, Bolincentret för klimatforskning, Stockholms universitet
Ilona.Riipinen@aces.su.se
Laila Islamovic, Kommunikatör och presskontakt för Bolincentret för klimatforskning
laila.islamovic@aces.su.se, +46-724443525
Senast uppdaterad: 3 april 2025
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen