Stockholms universitet

Svante Pääbo i Aula Magna om människans ursprung

Se film med årets Nobelpristagare i medicin Svante Pääbo när han 2017 föreläste om människans ursprung och neandertalarnas DNA i Aula Magna vid Stockholms universitet.

 

 

Se föreläsningen ”Archaic Genomics” med Svante Pääbo i Aula Magna 15 september 2017.

 


Symposium med ledande forskare inom livsvetenskap

Årets Nobelpris i medicin tilldelas den svenska professorn Svante Pääbo, som är verksam vid Max Planck-institutet i Leipzig. I samband med firandet av att Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse fyllde 100 år 2017 anordnades i Aula Magna vid Stockholms universitet ett symposium med världsledande forskare inom livsvetenskaper.

 

Svante Pääbo talade om neandertalarnas DNA

En av talarna var Svante Pääbo som talade om vad neandertalarnas DNA kan avslöja om släktskapet med dagens människor och om utvecklingen av olika genetiska drag. Han har i sin forskning utvecklat tekniker som gör det möjligt att analysera DNA i mycket små mängder från mångtusenåriga arkeologiska fynd. Svante Pääbos forskning visar bland annat att spår av neandertalare finns hos dagens människor i Asien och Europa, vilket innebär att den moderna människan och neandertalarna levt parallellt här under en period.

Läs mer om symposiet ”Ledande forskare i livsvetenskap talade i Aula Magna”.

Läs mer om forskning vid Centrum för paleogenetik vid Stockholms universitet och Naturhistoriska riksmuseet.