Stockholms universitet

Universitetet får observatörsstatus i FN-organ

Stockholms universitet har beviljats observatörsstatus i FN:s miljöorgan UNEP. Detta ökar möjligheterna för forskare att delta i och påverka vid internationella möten om hållbarhetsfrågor.

The second session of the Intergovernmental Negotiating Committee (INC-2) on plastic pollution
Statusen som observatör i UNEA innebär att forskare vid Stockholms universitet kan delta vid möten, ta del av dokument och bidra till debatten om miljöfrågor. Fotot är från Intergovernmental Negotiating Committee on plastic pollution i Paris 2023. Foto: Earth Negotiations Bulletin/ISSD

United Nations Environment Programme (UNEP) är FN:s miljöorgan med 193 medlemsländer. UNEP:s högsta beslutande organ heter United Nations Environment Assembly (UNEA). Där samlas de 193 medlemsländerna och beslutar om frågor som rör till exempel kemikalier, biologisk mångfald och klimat. Frivilligorganisationer, men även industriorganisationer och universitet, har möjlighet att ansöka om observatörsstatus i UNEA. Det innebär att de kan bli ackrediterade och ges möjlighet att delta vid UNEA:s möten men även möten med UNEA:s underorganisationer. Observatörerna får tillgång till UNEPS:s dokument och kan bidra med underlag, både skriftligen och muntligen.

 

Kommunikation med makthavare

Stockholms universitet beviljades i november 2024 status som observatör vid UNEA. Det innebär att universitetet nu har möjlighet att kommunicera forskningsresultat, och rekommendationer utifrån dessa, direkt till beslutsfattare. Observatörer från andra intressenter har varit vanligt förekommande (till exempel från industrin och civilsamhället) men hittills har universiteten varit underrepresenterade på dessa möten.

Marlene Ågerstrand
Marlene Ågerstrand
Foto: ACES

Marlene Ågerstrand, docent vid Institutionen för miljövetenskap (ACES), har varit den drivande kraften vid Stockholms universitet för det arbete som resulterat i denna ackreditering. Hon är även styrelsemedlem i den internationella akademiska organisationen IPCP som jobbar för ett starkare globalt skydd för människa och miljö från farliga kemikalier.

 

Varför har universitet gjort denna ansökan?

– Det är för att vår forskning är viktig för att vägleda samhället mot en mer hållbar utveckling. Detta är ett sätt att nå beslutsfattare globalt. Vi kan vara en viktig motvikt i en alltför faktaresistent värld, säger Marlene Ågerstrand.

Hon betonar även att det kan vara givande för forskare att få förståelse för hur dessa processer fungerar och vilken roll vetenskapen spelar. Det kan leda till insikter som ökar samhällsrelevansen av forskningen. Genom sitt engagemang inom IPCP har Marlene Ågerstrand haft en diskussion med UNEP om forskarnas roll i UNEA:s möten.

– De officiella reglerna för att få observatörsstatus utestänger egentligen offentligt finansierade universitet då ”non-governmental” är ett krav. Men jag såg att det var ett par universitet i Storbritannien som blivit godkända trots att de var offentligt finansierade, så därför frågade jag ifall Stockholms universitet också skulle kunna ansöka.

 

Grönt ljus för att ansöka

Marlene Ågerstrand hänvisade till hur systemet fungerar i Sverige med universitetens oberoende från staten. Efter en ganska lång och segdragen diskussion fick Stockholms universitet till slut grönt ljus att skicka in en ansökan. I början av 2024 skickade universitetet in ansökan. Under året har sedan en dialog förts med UNEP och i november kom äntligen besked att Stockholms universitet får observatörsstatus. 

 

Stöd från universitetet i processen

Magnus Breitholtz
Magnus Breitholtz
Foto: Rickard Kilström

Magnus Breitholtz, rektorsråd för miljö och hållbarhet och professor vid Institutionen för miljövetenskap, har varit engagerad och stött arbetet. Rektors kansli, och då främst Henrik Lindell Kennberg, har givit värdefullt stöd i arbetet, enligt Marlene Ågerstrand. De har skrivit ansökan och Henrik Lindell Kennberg har skött kontakten med UNEP.

– Väldigt många forskare upplever ett begränsat intresse och stöd från sina universitet, vilket jag antar har att göra med att man inte ser forskningskommunikation som en tillräckligt viktig uppgift. Men så är det inte vid Stockholms universitet, och det är jag otroligt glad över, säger Marlene Ågerstrand.

 

Vad hoppas du universitetet kan uppnå som observatör?

– Jag hoppas det blir möjligt för våra forskare att delta i internationella möten kopplade till hållbarhetsfrågor. Men även att öka forskningens roll i beslutsfattande och öka akademins förståelse för beslutsprocesser.

Hon hoppas också att Stockholms universitet kan inspirera andra universitet i Sverige och världen att göra samma sak.
– Men det vore fantastiskt ifall universitetet skulle kunna avsätta lite pengar till forskare som vill åka på möten då detta inte ryms i vanliga forskningsbudgetar.

– Stockholms universitet har en stolt och lång tradition av framstående forskning på miljöområdet. Genom observatörsstatus i UNEP ökar härmed universitetets möjligheter att nå ut med denna forskning till beslutsfattare på den globala arenan. Detta är naturligtvis mycket positivt eftersom universitetet har en tydlig ambition att verka för ett demokratiskt och hållbart samhälle, säger rektorsråd Magnus Breitholtz.

 

Kamp för ett globalt plastavtal

 

Patricia Villarrubia Gómez
Patricia Villarrubia Gómez Foto: SRC

Patricia Villarubia-Gómez är doktorand vid Stockholm Resilience Centre. Hennes forskning fokuserar på den globala utmaning som plastföroreningar utgör och som hon studerar kopplat till social-ekologiska system. Hon ingår i en internationell expertgrupp som studerar faror med plats och mikroplast i havet (GESAMP).

Patricia Villarubia-Gómez har deltagit i alla tidigare sessioner i FN:s förhandlingsmöten för att skapa ett globalt plastavtal. För tillfället deltar hon i det femte mötet inom Intergovernmental Negotiating Committee on Plastic Pollution i Busan, Sydkorea som pågår 25 november – 1 december.

 

Underlättar arbetet som expert

Vikten av att oberoende experter närvarar kan inte överskattas i ett multilateralt avtal som detta, enligt Patricia Villarubia-Gómez:
– Tillsammans med Scientists Coalition for an Effective Plastics Treaty har vi gett råd och hjälpt beslutsfattare att utveckla vetenskapsbaserade policyer som stärker skyddet av människors hälsa och miljön. Hittills har min närvaro på dessa möten varit möjlig tack vare deltagande via Svenska Naturskyddsföreningen. Nu kommer jag att kunna närvara som representant för Stockholms universitet tack vare Marlene Ågerstrands outtröttliga insatser. Detta kommer att göra mitt arbete mycket lättare.

Marlene Ågerstrand ska nu göra vad hon kan för att informera universitetets forskare att den här möjligheten finns. Hon hoppas även själv kunna åka på möten som rör användningen av kemikalier.

För mer information om Stockholms universitets observatörsstatus vid UNEA, kontakta Marlene Ågerstrand, Marlene.Agerstrand@aces.su.se.

Läs mer om UNEA

eventNewsArticle

standard-article

false

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "localcategorytree.su.se",
      "name": "Lokala kategorier för www.su.se",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Category",
      "name": "Globala kategorier Nyheter (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Category.forskning_nyheter",
          "name": "Forskning",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        },
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Category.om_oss_nyheter",
          "name": "Om universitetet",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label",
      "name": "Tema (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.etikett.gronkemi",
          "name": "Hållbar kemi",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        },
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Label.examen",
          "name": "Klimat och miljö",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        },
        {
          "id": "webb2021.categorydimension.Label.Växter",
          "name": "Växter, djur och natur",
          "entities": [],
          "attributes": [],
          "childrenOmitted": false,
          "localizations": {}
        }
      ],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Label.en",
      "name": "Themes (Webb 2021)",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}