Vem bestämmer? Om frihet, makt och relationer i psykiatrisk vård
Den psykiatriska vården i Sverige har genomgått stora förändringar under de senaste 30 åren. Från stora mentalsjukhus till dagens decentraliserade heldygnsvård har strukturen anpassats för att ge plats åt öppnare vårdformer. Men trots omvandlingen finns många kopplingar till äldre tiders psykiatri kvar, visar forskning vid Stockholms universitet.

I en ny etnologisk avhandling har Maria Björklund vid Institutionen för etnologi, religionshistoria och genusvetenskap studerat vardagslivet på en avdelning för psykiatrisk heldygnsvård. Genom observationer och intervjuer med både patienter och personal ges en fördjupad förståelse för hur maktrelationer och vårdmetoder formas och omförhandlas.
Kombination av gamla och nya metoder
Trots förändringarna inom psykiatrin lever flera äldre ideal och behandlingsmetoder kvar. Observation, samtal och medicinering är fortfarande centrala, men idag betonas även patientens delaktighet och önskemål i vårdplaneringen allt mer. Det starka idealet om autonomi är komplext i den här verksamheten. Frihet kan för vissa också betyda att tillfälligt slippa ta beslut.
– Det handlar om att vara lyhörd för individens behov, snarare än att följa förutbestämda modeller för delaktighet, säger Maria Björklund.
Emotionellt stöd mellan patienter

En av studiens mer överraskande insikter är betydelsen av relationer mellan patienter. Medpatienter fungerar ofta som viktiga källor till emotionellt stöd, vänskap och samtal – något som tidigare forskning inte uppmärksammat i samma utsträckning.
– Det utgör en motvikt till en annars isolerande vardag inom heldygnsvården, säger Maria Björklund.
Utmaningar och möjligheter för framtiden
Avhandlingen lyfter också flera utmaningar för dagens psykiatriska vård. Ett återkommande önskemål från patienterna är större tillgänglighet och mer uppmärksamhet från personalen, faktorer som kan bidra till att minska ensamhet och oro. Samtidigt behöver relationen mellan heldygnsvården och den öppna psykiatrin stärkas för att skapa en mer sammanhållen vårdkedja.
Med begreppet pastoral makt belyser studien de dagliga avvägningar som vårdpersonalen ställs inför – att balansera patientens autonomi med behovet av att begränsa denna för att främja hälsa. Detta dilemma, centralt för hela vårdsektorn, blir särskilt tydligt i den psykiatriska heldygnsvården, där makt och omsorg ständigt omförhandlas.
Länk till avhandlingen ”Psykiatri och pastoral makt. En etnologisk studie av samtida psykiatrisk heldygnsvård” i DiVA
Läs mer om Maria Björklund
Senast uppdaterad: 4 december 2024
Sidansvarig: Kommunikationsavdelningen