Stockholms universitet logo, länk till startsida

Visningar

Följ med på en visning av konst och arkitektur vid Stockholms universitet! Vi erbjuder konst- och arkitekturvisningar som kan anpassas efter önskemål.

En visning är ett utmärkt sätt att lära känna Stockholms universitet och med en kunnig guide blir visningen både rolig och lärorik.

Konstintendent visar upp Spökslottet för tre åskådare. Foto: RIckard Kihlström
Konstintendent Camilla Hjelm visar upp Spökslottet under World Heritage Day 2020. Foto: Rickard Kihlström

Stockholms universitets samling består av över 4 000 konstverk av många olika tekniker, allt från de äldsta konstverken, från 1300-talet, i Spökslottet till nyligen utplacerade samtida konstverk från Statens konstråd på universitetsområdet i Frescati och i Albano. Utöver dessa verk finns på de olika campusområdena även flera offentliga konstverk och byggnadsutsmyckningar från Akademiska Hus.

 

Spökslottet (Schefflerska palatset) från 1700-talet används idag som universitetets representationslokal och för olika interna arrangemang. I palatset på Drottninggatan finns ett flertal samlingar av äldre målningar, skulpturer och äldre inventarier som möbler, mattor och konsthantverk.

Interiör från Spökslottet, flera rum i fil. Foto: Jean-Baptiste Béranger
Interiör från Spökslottet. Foto: Jean-Baptiste Béranger

En omtalad samling är den Bergska donationen. Den består av flamländsk, holländsk, italiensk, fransk, tysk, engelsk och svensk konst från 1380–1800-tal, där den äldre målerisamlingen räknas som en av landets finaste. På Spökslottet finns också drygt 700 konstglasföremål från Agnes Hellners samling konstglas från Orrefors.

Under en visning i Spökslottet får du se och höra om dessa gömda skatter men även lära dig mer om byggnadens historia och de vackra interiörerna.

Boka en visning i Spökslottet för externa grupper

Boka en visning i Spökslottet för medarbetare!

Visningar kan bokas av personal vid Stockholms universitet men också av externa grupper. Max antal personer per grupp 25 st. Visningarna erbjuds på svenska och engelska. Byggnaden är en kulturhistoriskt känslig miljö och är inte anpassad för rörelsehindrade i rullstol/permobil.

Betalning sker mot faktura. Avbokning sker senast en vecka före visningstillfället, därefter debiteras 500 kr/h för visningar. Vid avbokning på visningdagen debiteras hela avgiften.

Priser

1 timmes visning Priser inkl moms 6%
Ordinarie pris, under kontorstid 2500 kr
Pensionärer och konstföreningar, under kontorstid 1750 kr
Kvällar 3500 kr
1,5 timmes visning Priser inkl moms 6%
Ordinarie pris, under kontorstid 3150 kr
Pensionärer och konstföreningar, under kontorstid 2200 kr
Kvällar 3900 kr
 

När det nya universitetsområdet i Frescati skapades i slutet på 1970-talet var den konstnärliga utsmyckningen i byggnaderna och på campusområdet ett självklart inslag. Till den nya modernistiska byggnadsutformningen tillkom nya konstverk som skulle samspela och skapa en harmoni med arkitekturen. Konsten togs fram i syfte att både berika och belysa det offentliga rummet. Universitetet får kontinuerligt låna ny konst från Statens konstråd för utsmyckning av arbets- och undervisningslokaler samt allmänna platser på universitetsområdet. Detsamma gäller även i det nya universitetsområdet Albano, som växer fram mellan KTH och universitetsområdet.

Drönarbild över Stockholms universitet i höstskrud.
Drönarbild över Aula Magna och Södra huset i höstskrud. Foto: Sören Andersson.

Under vandringen får du se och höra om konstverk av bland annat Olle Baertling, Sivert Lindblom och Linda Shamma samt arkitektur av Ralph Erskine och David Helldén. Våra guider är anställda av Stockholms universitet och visar gärna upp några av de intressanta byggnaderna inifrån.

Boka en visning i Frescati för externa grupper!

Boka en visning i Frescati för medarbetare!

Visningar kan bokas av personal vid Stockholms universitet men också av externa grupper. Maximalt antal deltagare är 30 personer. Visningarna erbjuds på svenska och engelska. Betalning sker mot faktura. Avbokning sker minst en vecka före visningstillfället, därefter debiteras 500 kr/h för visningar. Vid avbokning på visningdagen debiteras hela avgiften.

Priser

  Pris (inkl moms 6%)
1 timmes visning, per grupp 2120 kr
1,5 timmes visning, per grupp 3180 kr
 

Vill du veta mer om universitets konstsamlingar kontakta Camilla Hjelm, 1:e intendent, camilla.hjelm@su.se

Läs mer om universitetets konst och konstsamlingar här.

På denna sida