Profiles

Henrik Lagerlund

Henrik Lagerlund

Professor

View page in English
Arbetar vid Filosofiska institutionen
E-post henrik.lagerlund@philosophy.su.se
Besöksadress Universitetsvägen 10 D, plan 7
Postadress Filosofiska institutionen 106 91 Stockholm

Om mig

Henrik Lagerlund är filosof och författare. Han är professor i filosofins historia och har tidigare varit professor i filosofi och prefekt vid University of Western Ontario i Kanada. Han undervisar och forskar främst inom filosofins historia, framför allt medeltiden, man han undervisar också om matens filosofi. Han är en filosofisk foodie. I sin senaste bok Matens filosofi: Hur du blir en filosofisk foodie utvecklar han begreppet och visar hur man blir en filosofisk foodie. Vid den Filosofiska institutionen driver han också Stockholm History of Philosophy Workshop och projektet The Mechanization of Philosophy 1300-1700 financierat av Vetenskapsrådet.

 

Nyligen gjorda intervjuer med Henrik:

Stockholms universitet om vad är en filosofisk foodie.

Fri Tanke Podd om matens filosofi.

3:16 on Medieval, Renaissance and Skeptical Philosophy.

In-Sight Journal on Medieval Philosophy.

 

Publikationer:

Böcker:

(ed.) Reconsidering Causal Powers: Historical and Conceptual Perspectives, with Benjamin Hill and Stathis Psillos (Oxford: Oxford University Press, 2021).

Matens filosofi: Hur du blir en filosofisk foodie (Stockholm: Fri Tanke, 2021).

Den svenska filosofins historia (Stockholm: Thales, 2020).

Skepticism in Philosophy: A Comprehensive, Historical Introduction (New York: Routledge, 2020)

Artiklar:

“Aristotelian Powers, Mechanism, and Final Causes in the Late Middle Ages”, in Lagerlund, Hill, and Psillos (eds.) Reconsidering Causal Powers in Science: Historical and Conceptual Perspectives, (Oxford: Oxford University Press, 2021)

“Willing Evil: Two Lesser Known 16th Century Views”, American Catholic Philosophical Quarterly, 94 (2):305-322 (2020)

“Francesco Suárez (1548–1617) on the Law of Nations (ius gentium) and Just War”, in R. Domingo et al. (eds.) Christianity and Global Law: An Introduction (New York: Routledge, 2020)

“Medieval Skepticism and Divine Deception”, in G. Velteri et al. (eds.) Skeptical Paths (Berlin: De Gruyter, 2019: 127-146)

“Food Ethics in the Middle Ages”, in Anne Barnhill, Tyler Doggett, and Mark Budolfson (eds.) Oxford Handbook to Food Ethics (Oxford: Oxford University Press, 2018)

Senast uppdaterad: 1 maj 2021

Bokmärk och dela Tipsa