Stockholms universitet logo, länk till startsida

Karin LindBiträdande lektor

Om mig

Min forskning bygger på att observera och analysera stjärnljus. Genom att avkryptera stjärnspektra kan vi lära oss en otrolig massa fakta om det universum vi lever i; om stjärnor och stjärnpopulationer, men också om planeter och hela galaxer, och om hur stjärnor har drivit den kosmiska anrikningen av kemiska element från den Stora Smällen fram till i dag.

Min egen stjärnresa började med grundutbildning vid Uppsala universitet i mitt hemland Sverige, följt av en sex år lång vistelse i Bayerns astronomicentrum; vid European Southern Observatory - där jag skrev min doktorsavhandling - och Max-Planck-Institutet för Astrofysik. Efter ett år fyllt med äventyr som postdok vid Cambridge Universitet, återbesökte jag Uppsala som Marie-Curie-forskare. Men Tyskland lockade mig bort igen, och i fyra år ledde jag min egen forskargrupp vid ett annat Max-Planck-Institut: MPI för Astronomi, på de dimmiga bergstopparna i Heidelberg.

Min turné runt Europa slutade i slutet av 2019 när jag anlände till Stockholms universitet, nu som biträdande lektor och gruppledare, generöst sponsrad av Europeiska forskningsrådets startbidrag. Min forskargrupp är specialiserad på icke-lokal strålningstransport i stjärnatmosfärer och vi arbetar med data från stora kartläggningar av Vintergatan.

Forskningsprojekt