Rahmat MulyanaDoktorand
Om mig
Rahmat Mulyana
Jag är Rahmat Mulyana, från Indonesien , ett G20-land i Sydostasien och den fjärde största befolkningen i världen där "Guds ö, Bali" ligger. Det är en ära att bli inbjuden och antagen som doktorand vid DSV (Institutionen för data- och systemvetenskap), Stockholms universitet, sedan feb 2020. Mitt forskningsprojekt handlar om IT Governance Influence on Digital Transformation. Min doktorsexamen är medfinansierad av MIT (Management and IT) Graduate Research School, ett samarbete mellan 13 svenska universitet (BTH, GU, JIBS, KAU, LIU, LNU, LTH, LU, MDH, ORU, SU, UMU, UU).
Mitt intresse är att underlätta affärs- och IT-anpassning och digital transformation. Jag har mer än 22 års erfarenhet av internationella standarder och implementering av god praxis inom digital strategi, företagsar IT kitektur, styrning, riskhantering, revision, cybersäkerhet, affärskontinuitet och projektledning.
Tidigare var jag involverad i Indonesiens IT-reglering och även i att granska/bedöma nivån på implementeringsmognad, såsom Central Bank Information System Regulation, Financial Services Authority Enterprise Architecture, E-Government Regulations, t.ex. E-Gov Risk Management. Ministerdekret om IT-styrning och e-förvaltning, IT-översiktsplan, IT-styrning och informationssäkerhetspolicy för statligt ägda företag.
Dessutom har jag varit involverad i över 115 projekt sedan 1999 med olika uppdragsgivare från företag, myndigheter och akademiska enheter. Företagen är bank, försäkring, social trygghet, pantbank, telekommunikation, flygplats, hamn, EPC, plantage, skogsbruk, energi. Likaså tillsynsorganen för finansiella tjänster, olje- och gasindustrin. Även andra offentliga tjänster såsom statliga myndigheter på departementsnivå, landskap/region, kommun, och sjukhuset.
Dessutom var jag en pionjär och ledde ComLabs IT Service Center id Bandung Institute of Technology under 1999-2007 och var sedan med och grundade och ledde Transforma Consulting sedan 2008. Jag blev inbjuden att vara professionell föreläsare vid Telkom University 2010 och leverera publik / gästföreläsare vid olika universitet som representanter för yrkesföreningar och professionella talare vid relaterade evenemang.
Sedan dess har jag levererat mer än 270 utbildningar/delningsevent sedan dess, inklusive undervisning i IT-hantering, datahantering, IT-servicehantering, informationssäkerhet och riskhantering, företagsarkitektur och IS-projektledning. Jag har även handlett mer än 75 kandidatuppsatser.
Jag tog examen med en kandidatexamen i datavetenskap, Master of Information Systems och en MBA från Bandung Institute of Technology. Jag har för närvarande några professionella globala certifieringar som CISA (IS Audit and Assurance), CISM; ISO 27001 riksrevisor; och CSX (information och cybersäkerhet), CGEIT; COBIT; och ITIL (IT Management and Management), CDPSE (Dataskydd), PMP (Project Management) och ISO 9001 Internrevisor (Quality Management). För att inte tala om, jag är för närvarande också en globalt ackrediterad tränare för COBIT2019, CISA, CGEIT certifiering från APMG.
Jag är för närvarande aktiv som Academic Advocate of ISACA Global och ISACA Student Group Advisor. Jag är också utsedd till vice ordförande för Bandung Institute of Technology Alumni Association Swedish Commissariat och styrelseordförande för Ikatan Alumni SMAN3 Bandung.
Tidigare var jag president, vicepresident, relationsdirektör för ISACA Indonesia och styrelserådgivare, generalsekreterare och filialdirektör för PMI Indonesia. På samma sätt var jag underkommitté för regering och reglering av ISACA International för Asienregionen och Indonesiens arbetsgrupp för nationella standarder (SNI-ISO) för IT-styrning och serviceledning. Jag var också ordförande för kommittén för ISACA Indonesia GRACS 2018 och projektledare för PMI International ROWS (Research Working Session) 2015 för Asia Pacific.
Undervisning
Jag är ett lärarteam för kurserna enligt följande:
- Strategisk IT-ledning (SITMAN, 7,5 hp, vår). Affärsmiljön är idag en mycket konkurrensutsatt sådan som kräver att cheferna omprövar den roll som IT och digital teknik spelar i deras organisationer. För att möta denna hårda konkurrens på marknaden funderar cheferna på att använda IT och digital teknik strategiskt i sina organisationer. För detta ändamål kommer de att behöva ha kunskap om strategisk användning av IT och digital teknik för att uppnå organisationens mål och generera affärsvärde från IT och digitala investeringar och använda dem för att skapa konkurrensfördelar.
- Hantering av globala IT-resurser (MGIT, 7,5 hp, höst). Trenden mot globalisering har bestämt globala företag att öka sin uppmärksamhet på IT:s roll som stöd för deras globala verksamhet och affärsstrategier. I detta sammanhang har hanteringen av globala IT-resurser inklusive användningen av digital teknik i globala företag ökat i betydelse. Därför kommer vi i den här kursen att titta på de viktiga frågorna och utmaningarna i att hantera IT-resurser i globala företag.
Forskning
Ämnet för mitt doktorandprojekt handlar om IT-styrningsinflytande på digital transformation. Det stöds av DSV Stockholms universitet och samfinansieras av MIT (Management and IT) Program Graduate Research School, ett samarbete mellan 13 svenska universitet. Projektet leds av Prof. Lazar Rusu och Assoc. Prof. Erik Perjons. Min forskningsportfölj kan nås här.
Forskningsprojekt
Publikationer
I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas
-
IT Governance Mechanisms Influence on Digital Transformation: A Systematic Literature Review
2021. Rahmat Mulyana, Lazar Rusu, Erik Perjons. AMCIS 2021 Proceedings, 1-10
KonferensMany organizations are concerned about growing their direct investments in digital technologies and going through a digital transformation (DT) that offers value creation opportunities. It has been found that IT governance (ITG) plays an important role in organizations' digital initiatives. Previous studies have identified ITG structures, processes, and relational mechanisms to increase the firms’ performance. However, the traditional ITG mechanisms might no longer be valid in this digital era. Unfortunately, few studies have investigated this area. Therefore, a systematic literature review was performed to identify the ITG mechanisms that influence DT. During the review process, 46 articles were selected from top-rank journals and conference proceedings and analyzed. The process revealed 28 ITG mechanisms that influence DT. The study contributes to both research and practice, providing researchers with the ITG mechanisms that influence DT and informing practitioners on which ITG mechanisms to focus on towards a successful DT.
-
Integrating Blockchain for Health Insurance in Indonesia with Hash Authentication
2022. Erwin Sutanto (et al.). Journal of Theoretical and Applied Electronic Commerce Research 17 (4), 1602-1615
ArtikelAnvändningen av blockchain har fått stor uppmärksamhet i dess antagande som ett finansiellt instrument i kryptovalutor. Detta fenomen måste betraktas i den meningen inte bara som en form av finansiella transaktioner utan också inom andra områden såsom hälsa, vilket också är en utmaning för det moderna samhället. Dessutom har flera statliga policyer också stött tillhandahållandet av hälsotjänster som en form av att förbättra människors levnadsstandard i form av försäkring. I denna studie försöker vi designa systemet genom att använda UML-diagram och simulera användningen av DApps som erbjuds av Vexanium Ecosystem. Till exempel kommer tre grundläggande aktiviteter mellan patienter, läkare och försäkringar att simuleras i form av transaktionsreskontra. Denna metod gör att vi kan påskynda autentiseringsprocessen som tidigare behövde utföras under lång tid med byråkrati som blir regeln i smarta kontrakt på några minuter. Utvärderingen av denna metod kommer sedan att jämföras med åtta befintliga blockkedjeprojekt. Resultatet i vårdens processer är kostnadsbesparingar genom ökad automatisering, snabbhet, standardisering och effektivitet. Allt detta kan vara en preliminär analys av dess tillämpning i Indonesien, särskilt relaterad till autentisering och registrering av medicinska journaler.
-
The IT Services Management Architecture Design for Large and Medium-sized Companies based on ITIL 4 and TOGAF Framework
2023. Iqbal Santosa, Rahmat Mulyana. JOIV: International Journal on Informatics Visualization 07 (01), 1-7
ArtikelSammanfattning— Utvecklingen av informationsteknologi sker snabbt inom nästan alla områden av livet. Alla företag måste omedelbart genomföra en affärsomvandling efter utvecklingen av informationsteknologi för att överleva i allt hårdare konkurrens. En av nycklarna till denna affärstransformations framgång är en företagsarkitektur som används som referens vid planering, utveckling, drift och övervakning av företagsinformationsteknologi. Implementering av tjänsteförvaltningspraxis i statligt ägda företag måste översättas till IT Services Management Architecture Design, som matchar IT Governance Principles enligt mandat i PER-03/MBU/02/2018. Denna forskning fokuserar på att förbereda en företagsarkitekturdesign i IT-tjänsthantering genom att hänvisa till ITIL 4 bästa praxis. Lösningen är en målarkitekturdesign inom affärsdomänen, data och applikationer ordnade enligt TOGAF-ramverket. Det genomfördes i fyra steg: scope identifiering, som definierar praxis; preliminär fas, som resulterade i 11 arkitekturprinciper; arkitekturvision som producerar en värdekedja för IT-tjänsteleverantörsorganisationer; en företagsarkitektur som resulterade i en företagstjänst/funktionskatalog bestående av 13 företagsfunktioner och 43 företagstjänster; och en informationssystemarkitektur som producerar en konceptuell datamodell för de tre huvudsakliga prioriterade processerna för IT-tjänsthantering och ett applikationsdiagram som beskriver förhållandet mellan de fyra aktörerna (användare, servicechefer, servicedesk och supportgrupper) med deras roller i ansökningar. Företagsarkitekturen har utformats enligt omfattningen av IT-tjänstehanteringsmetoder som vanligtvis används som referens för alla stora och medelstora företag.
-
How Hybrid IT Governance Mechanisms Influence Digital Transformation and Organizational Performance in the Banking and Insurance Industry in Indonesia
2023. Rahmat Mulyana, Lazar Rusu, Erik Perjons. Information Systems Development, Organizational Aspects and Societal Trends (ISD2023 Proceedings), 1-12
KonferensDe etablerade företagen måste påskynda sin digitala transformation på grund av störningar från digital teknik, konkurrens, beteendeförändringar, reglering och pandemier. Ändå har många investeringar i digital transformation misslyckats på grund av dåligt styre. Tidigare forskning har identifierat hybriden av traditionella och smidiga anpassningsbara IT-styrningsmekanismer som påverkar digital transformation. Det är dock viktigt att mäta omfattningen av mekanismernas inflytande på organisationens prestanda. Därför har onlineundersökningsdata från 338 indonesiska bank- och försäkringsrespondenter samlats in och analyserats med hjälp av SEM-PLS. Resultaten visar att hybrid IT-styrningsmekanismer har måttlig inverkan på digital transformation, och digital transformation starkt påverkar organisationens prestanda. Studien bidrar till forskning genom att analysera effekten av hybrida IT-styrningsmekanismer på organisationens prestanda, helt förmedlad av digital transformation. Rent praktiskt kan mätobjekten från hybrid IT-styrningsmekanismerna, digital transformation och organisatoriska prestationsdimensioner vara användbara för att vägleda digitala transformationsresor.
Visa alla publikationer av Rahmat Mulyana vid Stockholms universitet