Antikens kultur och samhällsliv - kandidatkurs
Kursen ger fördjupade kunskaper i metoder och vetenskapsteoretiska perspektiv inom ämnet antikens kultur och samhällsliv. Detta sker genom att skriva en kandidatuppsats, som är en självständigt formulerad vetenskaplig text.
Kursens mål är att ge dig vidgade och fördjupade kunskaper i antikens kultur och samhällisliv. Du kommer att bekanta dig med vetenskaplig speciallitteratur inom ämnet samt studera och träna metoder inom valda ämnesområden. Kursen kommer att ge dig förmåga till självständig problemdiskussion och kritisk bearbetning av historiskt, arkeologiskt eller konsthistoriskt källmaterial som du presenterar i en kandidatuppsats.
Undervisnings- och examinationsform HT2022
Delkurs 1: Examensarbete (15 hp)
Undervisning består av seminarier och handledning på institutionen (Campusundervisning). Om förutsättningarna förändras kommer undervisning att ske digitalt. Kursen examineras genom ett skriftligt examensarbete.
Kursansvarig: Lena Sjögren
Examinator: Ann-Louise Schallin & Arja Karivieri
Delkurs 2: Speciallitteratur I (9 hp)
Undervisning består av seminarier på institutionen (Campusundervisning). Om förutsättningarna förändras kommer undervisning att ske digitalt. Kursen examineras genom en muntlig redovisning och hemtentamen.
Kursansvarig: Lena Sjögren
Examinator: Ann-Louise Schallin & Arja Karivieri
Delkurs 3: Speciallitteratur II (6 hp)
Undervisning består av seminarier på institutionen (Campusundervisning). Om förutsättningarna förändras kommer undervisning att ske på institutionen. Kursen examineras genom en skriftlig uppgift samt muntlig och skriftlig granskning av en annan uppsats.
Kursansvarig: Lena Sjögren
Examinator: Ann-Louise Schallin & Arja Karivieri
-
Kursupplägg
Kursen är uppdelad i tre delkurser:
Examensarbete (15 hp) ger kunskap i att skriva en kadidatuppsats i antikens kultur och samhällsliv.
Speciallitteratur I (9 hp) behandlar metoder och vetenskapsteoretiska perspektiv inom ämnet.
Speciallitteratur II (6 hp) ger analystiska verktyg för att kritiskt granska vetenskapliga texter.
Undervisning
Undervisningen sker i form av obligatoriska föreläsnigar, seminarier, handledning, muntliga gruppövningar och, i mån av resurser exkursioner.
Kursmål
Följande mål ska uppnås i kursen:
Att kunna söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning inom ämnet antikens kultur och samhällsliv. Att identifiera olika metoder och vetenskapliga perspektiv i antikens kultur och samhällsliv och kritiskt granska dessa tillämpningar. Att u det egna examensarbetet bearbeta ett analysmaterial genom att tillämpa relevanta metoder och vetenskapsteoretiska perspektiv.
Examination
Kursen examineras genom examensarbete, recension, muntliga och skriftliga uppgifter (PM), opposition på annan students examensarbete samt deltagande i seminariediskussioner.
Examinator
Ann-Louise Schallin
Arja Karivieri -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kursrapporter
-
Kontakt
Kursansvarig- Besöksadress
Wallenberglaboratoriet
Lilla Frescativägen 7
Rum 422
Studievägledare- Besöksadress
Wallenberglaboratoriet
Rum 346
Lilla Frescati
- Mottagningstider
Tisdag-torsdag via zoom enligt överenskommelse
- Telefontider
Tisdag-torsdag
Utbildningsadministratör