Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Introduktionskurs till masterprogram i arkeologi

Masterprogrammet i arkeologi inriktning antikens kultur och samhällsliv startar med en obligatorisk introduktionskurs om 15 hp. Introduktionskursen läser du tillsammans med institutionens tre andra masterinriktningar (arkeologi, laborativ arkeologi och osteoarkeologi).

Kursen ger en bred kunskap om studiefälten vid Institutionen för arkeologi och antikens kultur: arkeologi, laborativarkeologi, osteoarkeologi samt antikens kultur och samhällsliv. Den ger även en introduktion till vad det innebär att studera på masternivå. I ett jämförande perspektiv behandlas, med särskild tonvikt lagd på teori- och metodfrågor, förhållandet mellan humaniora-naturvetenskap, arkeologi-historia, materiell kultur-text och förståelse.

Du blir per automatik antagen till introduktionskursen när du antas till masterprogrammet i arkeologi inriktning antikens kultur och samhällsliv.

 

  • Kursupplägg

    I Introduktionskursen får du problematisera det komplexa samspelet mellan arkeologi och historia samt mellan humaniora och naturvetenskap, som är institutionens kännemärke. Oavsett inriktning får du fördjupade och avancerade kunskaper i problemformulering, analys och tolkning som leder till ett större publiceringsbart individuellt vetenskapligt arbete (masteruppsats), samt forskarförberedande läskurser.

    Kursen består av föreläsningar hållna av lärare från institutionens olika enheter och omfattar olika typer av pedagogiska former som textseminarier, paneldiskussion, grupparbete samt studiebesök.

    Undervisning

    Undervisning sker i form av föreläsningar/seminarier, grupparbete och studiebesök. All undervisning är obligatorisk.

     

    Kursmål

    Efter fullgjord kurs ska du kunna:

    - Redogöra för relationen mellan institutionens studiefält genom vetenskaplig och kritisk analys av tidigare forskning.
    - Kritiskt och självständigt identifiera aktuell kunskap om de olika inriktningarnas särart och deras aktuella forsknings- och utvecklingsarbete.
    - Redogöra för olika typer av källmaterial, metoder, förklaringsmodeller och teoretiska synsätt samt deras olika möjligheter och begränsningar.
    - Beakta gällande forskningsetiska normer.
     

     

    Examination

    Kursen examineras genom examinationsportfölj bestående av reflekterande loggbok, en PM och ett projektarbete. Priniciperna för sammanvägning av de enskilda examinationsuppgifterna framgår av betygskriterierna.

     

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Studentexpedition
    E-post: studentadm@ark.su.se

    Studievägledare
    E-post: studievagledare@ark.su.se

    Kursansvarig lärare
    Ann-Louise Schallin
    ann-louise.schallin@antiken.su.se