Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Stjärnornas struktur och utveckling

Stjärnor spelar en central roll inom astronomi. Genom att studera stjärnor får vi information om hur galaxer utvecklas, upptäcker exoplaneter och förstår hur grundämnen bildas. I den här kursen får du lära dig allt om stjärnornas fysik: hur de lever, utvecklas och dör.

M45 - Plejaderna
Den öppna stjärnhopen M45, Plejaderna. Credit_NASA, ESA, AURA_Caltech, Palomar Observatory

I kursen kommer du att först att studera de grundläggande principer som styr stjärnors struktur och utveckling, såsom hydrostatisk jämvikt, nukleosyntes och energitransport. Med dessa verktyg undersöker du sedan de olika stadierna in en stjärnas liv. Du kommer studera stjärnor som vår egen sol, som i slutet av sina liv slungar iväg det mesta av sin materia och slutar som vita dvärgar. Du kommer även att undersöka stjärnor med mer massa, som skapar många av våra grundämnen, och kan sluta sina liv som neutronstjärnor, svarta hål och gammablixtar.

 • Kursupplägg

  Kursen är på grundläggande nivå och ingår i Kandidatprogrammet i astronomi, men kan även läsas som fristående kurs. Kursen ges normalt på engelska.

  Undervisning

  Kursen innehåller föreläsningar, övningar och grupparbete,  samt laborationer.

  Examination

  Examination sker på tre sätt:

  1. Under kursens gång ges uppgifter varannan vecka, som lämnas in och rättas.
  2. I samband med laborationen skall en skriftlig rapport lämnas in och godkännas.
  3. Kursen avslutas med en skriftlig tentamen.

  Examinator

  Karin Lind

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  “An Introduction to the Theory of Stellar Structure and Evolution” av Dina Prialnik, Cambridge University Press, Second Edition.

 • Kontakt

  Studievägledare och studentexpedition nås via studieinfo@astro.su.se.