Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Svenska som andraspråk III inom ämneslärarprogrammet, för arbete i gymnasieskolan och vuxenutbildningen, 30 hp

Kursen ingår i Ämneslärarprogrammet med inriktning mot språk. Kursen ges den åttonde terminen för dig som ska bli gymnasielärare och har svenska som andraspråk som ditt förstaämne.

Under den tredje terminens ämnesstudier i svenska som andraspråk erbjuds två delkurser som ger en fördjupning av det ämnesteoretiska innehåll som har introducerats under föregående ämnesterminer och dessutom introduceras två litteraturvetenskapliga kurser.

Kursen består av fyra delkurser:

  1. Psykolingvistiska teorier och metoder i andraspråksforskning, 7,5 hp
  2. Sociolingvistisk forskning om flerspråkighet, 7,5 hp
  3. Litteraturvetenskapens grunder, 7,5 hp
  4. Ungdomslitteratur och ungdomsskildring, 7,5 hp
  • Kursupplägg

    Delkurser

    Delkurs 1. Psykolingvistiska teorier och metoder i andraspråksforskning, 7,5 hp

    Delkursen behandlar centrala frågeställningar, teorier och metoder i andraspråksforskningen, med tonvikt på psykolingvistiskt orienterad forskning. Under delkursen studeras faktorer som spelar roll i förståelse, produktion och tillägnande av ett andraspråk. Vidare ger kursen kunskap om grundläggande eliciteringstekniker och experimentella undersökningsmetoder, som tränas genom exempel och praktiska övningar. Dessutom introduceras en rad forskningsartiklar som läses och granskas kritiskt med avseende på studiernas frågeställningar, metodologiska överväganden, resultat, implikationer samt relevans för skolans praktik.

    Delkurs 2. Sociolingvistisk forskning om flerspråkighet, 7,5 hp

    Delkursen behandlar ett brett spektrum av sociolingvistiskt orienterad forskning om flerspråkighet och andraspråksinlärning, vilket inbegriper ämnen såsom språkideologier och attityder till språk och språkanvändning, språklig variation i flerspråkig kontext, språkanvändning och lärande, interaktion och identitetspraktiker i flerspråkiga utbildningskontexter och förutsättningarna för och effekterna av flerspråkiga talares deltagande i olika undervisningsformer. Vidare ger kursen kunskap om olika undersökningsmetoder inom sociolingvistisk forskning om flerspråkighet. Studenterna läser och granskar kritiskt forskningsstudier med avseende på deras frågeställningar, metodologiska överväganden, resultat och implikationer samt forskningens relevans för skolans praktik.

    Delkurs 3. Litteraturvetenskapens grunder, 7,5 hp

    Kursen ger en introduktion till ämnet litteraturvetenskap, presenterar frågor om litteraturvetenskapens mål och syfte, samt behandlar litteraturens roll i skolan. Centrala litteraturteoretiska frågeställningar och grundläggande litteraturvetenskapliga begrepp presenteras. Kursen ger därtill en orientering i olika sätt att ordna och indela litteraturen historiskt (som genre, epok och kanon), samt ger såväl muntlig som skriftlig övning i att analysera och tolka litterära texter (dikter, dramer och noveller/romaner).

    Delkurs 4. Ungdomslitteratur och ungdomsskildring, 7,5 hp

    Kursen behandlar ungdomslitteratur och dramatik för ungdomar ur ett historiskt, socialt och strukturellt perspektiv. Ungdomslitteraturens utmärkande genrer, teman och motiv presenteras och analyseras med utgångspunkt i skönlitterära texter. Kursen diskuterar hur ungdomslitteratur definieras, frågor om genus och ungdomars läsning, samt olika former av dialog mellan texter och andra narrativa medier som ingår i en ungdomskultur, exempelvis bild, musik och film.

    Undervisning

    Se kursplanen. 

    Viktig studieinformation

    Viktig studieinformation (Svefler 2024-08-19) (273 Kb)

    Examination

    För information om examinationsformer, se kursplanen. 

    Betygskriterier

    Observera att betygskriterier kan ändras fram till kursstart. 

    Betygskriterier CTL300, gäller från HT24 (296 Kb)

    Betygskriterier CTL300, gäller från VT24 (255 Kb)

    Examinator

    HT24 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (483 Kb)

    VT25 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (128 Kb)

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Schema Vt-23 CTL300 Svenska som andraspråk III inom ämneslärarprogrammet

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Studievägledning och -administration: Svenska som andraspråk (sva)