Ekonomisk historia II
Undervisningen i ekonomisk historia ger breda kronologiska översikter av hur samhälle och ekonomi har omvandlats från medeltiden till våra dagar, såväl internationellt som i vårt land.
Kursen ger fördjupade perspektiv på ekonomisk historia, genom att diskutera hur olika teoretiska angreppssätt kan användas för att fånga in stora linjer när det gäller ekonomisk och social omvandling. Kursen ger också fördjupade kunskaper om teori och metod inom ämnet ekonomisk historia, tillämpning av kvalitativa och kvantitativa metoder, samt träning i hur man planerar och genomför ett kortare skriftligt vetenskapligt arbete.
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen - kurser
Välkommen till institutionen för Ekonomisk historia och Internationella relationer. Kursregistreringen är mellan 7-12 januari i ladok. Missar du att kursregistrera dig i tid förlorar du din plats.
Se till att aktivera ditt universitets konto så att du kommer åt din kurssida i athena/its learning. Läs mer på vår hemsida: Ny student - Institutionen för ekonomisk historia och internationella relationer
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Kursen ger fördjupade perspektiv på ekonomisk historia, genom att diskutera hur olika teoretiska angreppssätt kan användas för att fånga in stora linjer när det gäller ekonomisk och social omvandling. Kursen ger också fördjupade kunskaper om teori och metod inom ämnet ekonomisk historia, tillämpning av kvalitativa och kvantitativa metoder, samt träning i hur man planerar och genomför ett kortare skriftligt vetenskapligt arbete.
-
Kursupplägg
Kursen består av följande delkurser:
Delkurs 1. Teoretisk fördjupning för ekonomhistoriker, 7,5 hp
Kursen ger en teoretisk fördjupning inom ett flertal teman inom ekonomisk historia. Fokus ligger på läsning och diskussion av vetenskapliga artiklar och böcker som behandlar dessa teman, där kopplingen mellan teori och empiri är särskilt viktig. Målet är att väcka intresse och fördjupa kunskaper inom olika ämnesspecifika frågor för att ge en bättre grund inför ämnesval och val av frågeställningar i det självständiga arbetet under delkurs 4.Delkurs 2. Kvalitativa metoder för ekonomhistoriker, 7,5 hp
Delkursen syftar till att ge studenten grundläggande kunskaper om kvalitativa metoder för att genomföra ett begränsat vetenskapligt arbete inom det ekonomiskhistoriska ämnesområdet, samt om metoder för att samla in information från arkiv och andra källor, och systematisera och bearbeta informationen. Fokus läggs på källkritik, textanalys, biografisk metod, oral history och diskursanalys, samt hur dessa tillämpas i ekonomiskhistorisk forskning.Delkurs 3. Kvantitativa metoder för ekonomhistoriker, 7,5 hp
Delkursen syftar till att ge studenten grundläggande kunskaper om hur kvantitativa metoder och modeller tillämpas inom det ekonomiskhistoriska ämnesområdet och hur historisk statistik kan rekonstrueras från primärt källmaterial. Fokus läggs på deskriptiv statistik, indexkonstruktioner, modeller, korrelation, enkel regression och multipel regression. Kursen ger även en introduktion till datorprogram.Delkurs 4. Självständigt arbete i ekonomisk historia, 7,5 hp
Delkursen utgör en träning i att genomföra ett kortare vetenskapligt arbete. Arbetet redovisas i en skriftlig rapport samt presenteras muntligt och visuellt vid ett seminarium.Undervisning
Undervisningen sker i form av föreläsningar, seminarier, individuella övningar och gruppövningar. Deltagande i moment med skriftliga och/eller muntliga redovisningsuppgifter är obligatoriskt och en förutsättning för att kunskapskontroll ska kunna genomföras. Frånvaro vid ett undervisningstillfälle per moment kan kompenseras genom en kompletteringsuppgift.
Undervisning sker på svenska. Enstaka delkurser och föreläsningar kan dock ges på engelska.
Examination
Examination sker genom skriftliga individuella inlämningsuppgifter och muntliga individuella redovisningar samt individuella skriftliga och/eller visuella slutuppgifter.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kontakt