Den artificiella intelligensens filosofi
Kursen behandlar några av de filosofiska frågor som artificiell intelligens (AI) ger upphov till. Med AI avses användningen av datorsystem för att utföra uppgifter som normalt anses kräva mänsklig intelligens. Bland dessa uppgifter finns resonemang, planering, beslutsfattande, lärande, naturlig-språkbehandling, perception och att föra en konversation.
Kursen introducerar filosofiska begrepp, teorier och argument som är relevanta för en bättre förståelse av vad AI är, hur det kan utvecklas och för att besvara några av de frågor som AI givit upphov till. Flera av den moderna filosofins områden är involverade: medvetande-filosofi, språkfilosofi, logik, kunskapsteori och vetenskapsfilosofi. Kursen ger en introduktion till AI, dess historia och de begrepp som behövs för att greppa den moderna diskussionen om AI, dess utvecklingsmöjligheter och de eventuella hot som den utgör.
Bland de frågor som behandlas återfinns: Vad innebär det att vara intelligent, att ha ett medvetande, att ha mentala tillstånd eller vara självmedveten? Hur kan vi testa om AI har dessa egenskaper? Vilken epistemisk och vetenskaplig status har de förutsägelser och förklaringar som AI kan ge? Finns det semantisk representation i t.ex. Chat-GPT eller DALL-E? Hur kan verktyg från logik och sannolikhetsteori användas för att få AI att utföra resonemang, databehandling eller kunskapsrepresentation?
-
Kursupplägg
Den snabba utvecklingen av AI lovar många möjligheter. Samtidigt finns farhågor om att AI utgör ett allvarligt hot mot demokratin, samhället eller till och med är ett existentiellt hot mot mänskligheten och världen. Kursen ger en översikt över några av de mest diskuterade hoten och löftena och granskar de argument som givits för dessa.
Inga tidigare studier inom filosofi eller artificiell intelligens förutsätts. Kursen är relevant för alla som är nyfikna på de filosofiska och begreppsliga frågor som AI väcker. Ingen teknisk eller matematisk kunskap utöver de som fås för grundläggande behörighet förutsätts. Kursen kommer inte bara vara användbar för studenter som är helt nya inom området. Även de som, genom tidigare studier eller yrkesliv, har en god förståelse för de tekniska aspekterna av AI kommer att ha möjlighet att utforska de filosofiska och begreppsliga frågor som tekniska kurser ofta lämnar outforskade.
För mer utförlig information se kursens engelska hemsida.
Lärare
Alice Damirjian, Anders Schoubye, Sören Häggqvist, Isaac Taylor, James Nguyen (kursansvarig), Valenting Goranko och Sama Agahi (studierektor).Lärplattform
Läsanvisningar, detaljerad kursplanering m.m. kommer att lägga upp på kursens Athenasida.
Antagna studenter som har aktiverat sitt studentkonto och blivit registrerade på kursen blir automatiskt deltagare på kursens Athenasida.Undervisningsspråk
Undervisningsspråk denna termin är på engelska.Undervisningsform
Distanskurs utan fysiska sammankomster.Undervisningen utgörs huvudsakligen av föreläsningar och diskussioner via zoom. Enstaka delar av undervisningen kan erbjudas i form av förinspelade videor.
Till kursen hör ett antal digitala duggor som varje student behöver genomföra för att bli godkänd på kursen.
Förväntade studieresultat, samt uppgifter om betygsskala.
Se kursplan.Examination
Denna kurs examineras med en hemtentamen.
Denna hemtentamen är komprimerad och skall genomföras under en begränsad period på 3-4 timmar.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kontakt
Kursansvarig: James Nguyen james.nguyen@philosophy.su.se
Studentexpeditionen: info@philosophy.su.se
Studierektor: sama.agahi@philosophy.su.se
Studievägledning: studievagledning@philosophy.su.se