Språkfilosofi I
Kursen presenterar grunderna för den samtida analytiska språkfilosofin. Den behandlar den grundläggande distinktionen mellan intension och extension, Freges besläktade distinktion mellan mening och referens, distinktionen mellan analytiskt och syntetiskt sanna satser, idén att sanningsvillkor utgör en del av en sats mening, samt kompositionalitetsprincipen.
Registrering
I god tid före kursstart skickas mail ut till alla antagna studenter, med information och instruktioner. Antagna studenter förväntas registrera sig själva (webregistrering).
För dig som är antagen VT2025
Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.
På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.
Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats.
Mer information på antagning.se
Checklista för antagna studenter
-
Aktivera ditt SU-konto
Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.
-
Registrera dig på din institution
Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.
-
Ta del av institutionens information
På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.
Notera
Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.
Information från institutionen
Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.
Välkomstaktiviteter
Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.
Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.
Hitta hit
Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.
Läs mer
Registrering
I god tid före kursstart skickas mail ut till alla antagna studenter, med information och instruktioner. Antagna studenter förväntas registrera sig själva (webregistrering).
-
Kursupplägg
Mer om kursens innehåll
Mot bakgrund av Freges och Russells klassiska teorier om olika typer av språkliga uttrycks semantiska egenskaper, introduceras Kripkes teori om namn och rigida designatorer. Vi behandlar problem kring semantiken för modala utsagor, med möjlig världs-semantik som ett viktigt verktyg för att klargöra dessa och andra semantiska svårigheter, t ex Kaplans teori om kontextberoende, Grices teori om implikaturer och Searles talaktsteori. Till sist diskuteras mer generella språkfilosofiska teorier, som på ett eller annat sätt försöker analysera begreppet språklig mening, såsom Grice’s, Lewis’ och Davidsons teorier.
Läroplattform: Läsanvisningar, detaljerad kursplanering, mm kommer att läggas upp på kursens Athenasida. Antagna studenter som har aktiverat sitt studentkonto och blivit registrerade på kursen blir automatiskt deltagare på kursens Athenasida.
Lärare höstterminen 2024 och vårterminen 2025: Anders Schoubye
Undervisningsspråk: Engelska.
Undervisningsform: Undervisningen kommer att bedrivas i form av föreläsningar och diskussioner. Se kursplan för närvarokrav.
Examination: Kursen examineras med en hemuppgift och en fyratimmars salstentamen.
Förväntade studieresultat, samt uppgifter om betygsskalan: Se kursplanen.
Betygskriterier: Hittas på kursens Athenasida inför kursstart.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Kontakt
Studierektor Mattias Högström mattias.hogstrom@philosophy.su.se
Studievägledning studievagledning@philosophy.su.se
Lärare Anders Schoubye anders.schoubye@philosophy.su.se