Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Vetenskaplighet och forskningsetik

Kursen innehåller en genomgång och kritisk analys av grundläggande begrepp och frågor rörande vetenskaplighet och forskningsetik.

Exempel på begrepp som analyseras är kunskap, sanning, hypotes, evidens, mening, tolkning, objektivitet och social konstruktion. Exempel på frågor som behandlas: Vad är vetenskap? Finns det grundläggande skillnader i vetenskaplig metod mellan olika typer av vetenskaper? Är vetenskaplig objektivitet möjlig? Är sanning absolut eller varierar den med olika teoretiska perspektiv? Vilka etiska normer finns för vetenskaplig forskning och hur kan de motiveras?

  • Kursupplägg

    Mer om kursens innehåll

    Lärare

    Kursens lärare denna termin är Björn Brunnander och Håkan Salwén

    Lärplattform

    Läsanvisningar, detaljerad kursplanering, mm kommer att läggas upp på kursens Athenasida. Antagna studenter som har aktiverat sitt studentkonto och blivit registrerade på kursen blir automatiskt deltagare på kursens Athenasida.

    Undervisningsspråk

    Undervisningsspråk denna termin är svenska.

    Förväntade studieresultat, samt uppgifter om betygsskala

    Se kursplanen.

    Undervisning

    Undervisningen består av 7 föreläsningar. De två första behandlar generiska vetenskapsteoretiska frågor rörande vetenskap, kunskap, evidens samt prövning av hypoteser och teorier.

    De efterföljande två behandlar forskningsetiska teman och de återstående tre mer specifika vetenskapsteoretiska frågeställningar för humaniora. I fliken Planeringar på Athena samt Innehåll kommer ni att se mer detaljerad informationför respektive föreläsning samt dithörande läshänvisningar mm.

    Närvaro på 80% av undervisningen är obligatorisk. Det innebär att det går att vara frånvarande från en föreläsning utan krav på kompensation.

    Examination

    Examinationen består av 3 st inlämningsuppgifter varav två lämnas in under kursens gång och den tredje efter dess slut, närmare bestämt en uppgift till respektive ovannämnda delar.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Staffan Carlshamre: Philosophy of the Cultural Sciences (Preprint: Filosofiska institutionen SU)

    Håkan Salwén: Forskningsetik för humaniora (Bokförlaget Thales 2017)

    Dessutom kommer vi att använda en del artiklar och annat material som distribueras under kursens gång.

  • Kursrapporter

  • Kontakt