Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Kvantfenomen och strålningsfysik

Vill du lära dig mer om kvantmekanik och tillämpningar inom strålningsfysik? I denna kurs gås grunderna igenom med fokus på tillämpningar relevanta inom strålningsfysik, såsom atomfysik, molekyler, fasta tillståndets fysik och kärnfysik. Kursen ger en grund för fortsatta studier i strålningsfysik.

För dig som är antagen HT2023

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Alla antagna till Fysikums kurser får ett välkomstbrev av oss via e-post. Där finns viktig information inför dina studier. Har du inte fått mailutskicket senast i mitten av augusti, kontakta vår studievägledning! Fäll ut och läs mer.

Upprop

Kurser på Fysikum har oftast inget upprop, utan undervisningen börjar direkt i samband med första föreläsningen. Om kursen inleds med ett upprop framgår det tydligt i välkomstmailet vi skickar ut till alla antagna.

Registrering

På de flesta av Fysikums kurser kan du själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Klicka här för att webbregistrera dig.

Lärplattform

De flesta av Fysikums kurser använder lärplattformen Athena. När du är registrerad bör kursen dyka upp automatiskt så fort du loggat in i Athena. Om du inte kan se kursen, kontakta kursansvarig lärare. Om kursen istället för Athena använder en annan websida så finns länk längre ned på denna sida.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan registrera dig. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan kursen börjar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på någon av våra kurser? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter kursstart.

Hitta till Fysikum

De flesta av Fysikums kurser hålls i byggnaden AlbaNova som ligger mellan Frescati campus och KTH. Undantaget är vissa kurser inom ämnet medicinsk strålningsfysik där kurserna går på Campus Karolinska sjukhuset. Enstaka kurser ges också i samarbete med KTH eller andra institutioner och detta står då tydligt längre ner på sidan.

Hitta till AlbaNova.

Hitta till Campus Karolinska sjukhuset.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Citat
Image: Shutterstock

Denna kurs tar vid efter en grundkurs i kvantmekanik och du får lära dig mer om kvantmekanik, som t.ex. hur ett fysikaliskt system kan vara i två tillstånd samtidigt och hur vi kan beskriva det med en utveckling i bastillstånd. Du kommer också att få lära dig matrisrepresentationen och lära dig om spinn och addition av rörelsemängdsmoment och hur störningsteori kan användas för att lösa svåra problem.

I kursen kommer du också att tillämpa kvantmekaniken på andra delar av fysiken såsom vätelika atomer och mångelektronatomer, molekyler och fasta tillståndets fysik. Du kommer även att bekanta dig med kärnfysik och lära dig mer om atomkärnans byggnad, nukleära metoder och radioaktivt sönderfall.

Kursen fokuserar på tillämpningar av betydelse inom medicinsk strålningsfysik.

 • Kursupplägg

  Kursen ges på dagtid på helfart och är på grundläggande nivå. Kursen ingår Sjukhusfysikerprogrammet, men kan även läsas som fristående kurs.

  Undervisning

  Kursens undervisning inkluderar typiskt tre föreläsningar och tre lektionsövningar per vecka. Studenterna uppmuntras att lösa ett brett spektrum av problem relaterade till kursens olika moment.

  Examination

  Kursen examineras genom skriftlig tentamen vid kursens slut.

  Examinator

  David Marsh

  Tel: 08 5537 8597

  E-post: david.marsh@fysik.su.se

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Primärt: Föreläsningsanteckningar på engelska vilka tillhandahålls till registrerade på kursen genom lärplattformen Athena.

  Sekundärt:

  • D.J.Griffiths, Introduction to Quantum Mechanics, second edition (Pearson eller Cambridge University Press)
  • Quantum Phenomenology and Radiation Physics, D. Marsh
 • Kursrapporter

  Här ligger ett skript.
 • Mer information

  När kan jag söka?

  Anmälan är öppen från mitten av mars till mitten av april för kurser som går på hösten, och från mitten av september till mitten av oktober för kurser som går på våren.

  Observera att många kurser öppnar för sen anmälan i mitten av juli (gäller kurser på höstterminen) eller i mitten av december (gäller kurser på vårterminen).

  Läs vår steg för steg-guide om hur du ansöker

 • Kontakt

  Kursansvarig lärare:
  David Marsh, tel: 08 5537 8597, e-post: david.marsh@fysik.su.se

   

  Studievägledare på Fysikum: studievagledare@fysik.su.se

  Studentexpeditionen: studentexp@fysik.su.se