Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Strålningsdetektorer och mätmetoder

Strålningsdetektorer används bland annat i medicinsk avbildning och i jonstråleterapi. I denna kurs lär du dig om de fundamentala principerna bakom strålningsdetektorer och mätmetoder. Detta inkluderar specifika exempel på de vanligaste detektortyperna. I övningslaboratoriet får du bekanta dig med den praktiska användningen av vissa detektortyper.

För dig som är antagen HT2023

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Alla antagna till Fysikums kurser får ett välkomstbrev av oss via e-post. Där finns viktig information inför dina studier. Har du inte fått mailutskicket senast i mitten av augusti, kontakta vår studievägledning! Fäll ut och läs mer.

Upprop

Kurser på Fysikum har oftast inget upprop, utan undervisningen börjar direkt i samband med första föreläsningen. Om kursen inleds med ett upprop framgår det tydligt i välkomstmailet vi skickar ut till alla antagna.

Registrering

På de flesta av Fysikums kurser kan du själv registrera dig med hjälp av ditt universitetskonto. Registreringen öppnar generellt två veckor innan kursstart och du ska ha registrerat dig senast en vecka efter kursstart. Om du har problem med registrering, kontakta vår studentexpedition. Kontaktuppgifter finns längre ner på denna sida.

Klicka här för att webbregistrera dig.

Lärplattform

De flesta av Fysikums kurser använder lärplattformen Athena. När du är registrerad bör kursen dyka upp automatiskt så fort du loggat in i Athena. Om du inte kan se kursen, kontakta kursansvarig lärare. Om kursen istället för Athena använder en annan websida så finns länk längre ned på denna sida.

Antagen med villkor

Du som är antagen med villkor behöver kontakta vår studievägledning innan du kan registrera dig. Gör detta så fort som möjligt, och i god tid innan kursen börjar. Kontaktuppgifter hittar du längre ner på denna sida.

Reservplacerad

Är du reservplacerad på någon av våra kurser? Du blir alltid kontaktad av oss via e-post om du får en plats. Vi antar generellt ingen från reservlistan om det gått mer än 1 vecka efter kursstart.

Hitta till Fysikum

De flesta av Fysikums kurser hålls i byggnaden AlbaNova som ligger mellan Frescati campus och KTH. Undantaget är vissa kurser inom ämnet medicinsk strålningsfysik där kurserna går på Campus Karolinska sjukhuset. Enstaka kurser ges också i samarbete med KTH eller andra institutioner och detta står då tydligt längre ner på sidan.

Hitta till AlbaNova.

Hitta till Campus Karolinska sjukhuset.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

I den här kursen lär du dig om de fysikaliska principerna bakom och egenskaperna av sådana detektortyper som används inom medicinska tillämpningar. Du studerar ingående gas- scintillations- och halvledardetektorer samt neutrondetektorer. De primära signalerna från detektorerna är oftast väldigt svaga strömmar och en viktig del av det du lär dig i den här kursen är vilka metoder som finns för att registrera väldigt små laddningspulser. Du får utföra kvantitativa mätningar av aktiviteten av olika preparat. Du kommer bygga på vad du tidigare lärt dig om statistisk behandling av mätresultat och om systematiska felkällor. Inom medicinska tillämpningar är det förstås avgörande att man korrekt kan uppskatta osäkerheten och det läggs extra stor vikt vid principerna för hur man säkerställer osäkerheten, precisionen och noggrannheten av sina mätdata.

 • Kursupplägg

  Kursen går på helfart dagtid. Kursen ingår i sjukhusfysikerprogrammet, men kan också läsas som fristående kurs.

  Undervisning

  Undervisningen består av föreläsningar, gruppundervisning, övningar och laborationer.

  Examination

  De teoretiska delarna examineras vid ett skriftligt prov. Laborationerna examineras genom skriftliga rapporter.

  Examinator

  Marta Lazzeroni

  E-post: Marta.Lazzeroni@fysik.su.se

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

  År 2023:

  Seminarier 10:00-12:00, Räkneövningar 13:00-15:00
  1) 18 Dec
  2) 19 Dec
  3) 20 Dec
  4) 21 Dec
  5) 22 Dec
  6) 08 Jan
  7) 09 Jan
  8) 10 Jan


  Laborationer 08:00-17:00 (08:00-12:00; 08:00-13:00, 13:00-17:00) Kärnfysiklabb Hus 1 AlbanNova
  A) 02 Jan
  B) 03 Jan
  C) 04 Jan
  D) 05 Jan

  Mer detaljer kommer inom kort.

 • Kurslitteratur

  Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  Claus Grupen, Boris A. Shwartz, "Particle detectors", Second Edition, Cambridge University Press, 2008

 • Kursrapporter

  Här ligger ett skript.

 • Mer information

  När kan jag söka?

  Anmälan är öppen från mitten av mars till mitten av april för kurser som går på hösten, och från mitten av september till mitten av oktober för kurser som går på våren.

  Observera att många kurser öppnar för sen anmälan i mitten av juli (gäller kurser på höstterminen) eller i mitten av december (gäller kurser på vårterminen).

  Läs vår steg för steg-guide om hur du ansöker

 • Kontakt

  Kursansvarig lärare:
  Marta Lazzeroni, e-post: Marta.Lazzeroni@fysik.su.se

  Föreläsningar
  Richard Thomas, e-post: rdt@fysik.su.se

   

  Laboration:
  Wille Häger, e-post: wille.hager@fysik.su.se
  Suryakant Kaushik, e-post: suryakant.kaushik@fysik.su.se

   

  Studievägledare på Fysikum: studievagledare@fysik.su.se

  Studentexpeditionen: studentexp@fysik.su.se