Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Vattenresurser och hållbarhet

Kursen fördjupar sig i vattenrelaterade vetenskaper som hydrologi, vattenresursanalys och hållbarhet. Den introducerar också begreppen vattenresiliens, vattenfotavtryck och vattenallokering.

GE7094_Mosaik

Vattencykeln förändras i en aldrig tidigare skådad takt genom komplexa och sammanlänkade processer som drivs av mänsklig utveckling och klimatförändringar. Till exempel minskar vattenresurserna på grund av förbrukningen av sötvatten för energi och jordbruk, även om cirka 4 miljarder människor fortfarande har otillräcklig tillgång till vatten. Reglering av floder och sjöar påverkar också sötvattensekosystemen. Klimatförändringarna ökar också sannolikheten för översvämningar och torka och gör vissa torra regioner torrare och andra våta regioner våtare. Det finns ett behov av att mildra dessa effekter och att förvalta vattenresurser på ett hållbart sätt.

Kursen innehåller en kombination av föreläsningar, analys av vetenskaplig litteratur, seminarier, datorlaborationer och en workshop där miljökonsekvensbedömning av vatteninfrastruktur granskas. Syfte med kursen är att ge studenterna en helhetssyn på förvaltningen av vattenresurser, allt från kvantifiering av vattenflöden och vattenmodellering till vattenförvaltning. Kursen inkluderar en exkursion till Navarino Environmental Observatory för att studera de hydrologiska och miljömässiga problem som en våtmark där står inför.

  • Kursupplägg

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, övningar, datorlaborationer, workshoppar, seminarier, samt projektarbete. Kursens ges på engelska.

    Examination

    Se kursplan.

    Fusk och plagiat

    Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift. 

    Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.

    Information om Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på sidan Under utbildningen/Fusk och plagiat.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexepditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Kursansvar
    Fernando Jaramillo
    E-post: fernando.jaramillo@natgeo.su.se

    Studievägledare, studentexpedition och andra kontakter

    Kontakt