Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Historia III. Kandidatkurs

Kandidatkursen i historia (Historia III) är den tredje terminen inom historiestudierna och den termin då du skriver din kandidatuppsats i historia.

Gamla böcker
Foto: Tom Murphy. Källa: wikimedia commons

Historia III (kandidatkursen) är den tredje terminen inom historiestudierna. Den centrala delen av kursen är författandet av ett examensarbete i historia, en vetenskaplig undersökning av ett avgränsat historiskt problem. Uppsatsen innebär praktisk träning av analytiska, källkritiska och metodologiska färdigheter. Kursen består också av delkurser som erbjuder teoretisk, metodisk och ämnesmässig fördjupning.

Ämnet historia handlar om förändring över tid och som student får du läsa svensk och internationell forskning om olika tidsperioder. Du får arbeta med källtexter från medeltid till nutid för att nå kunskap om det förflutna. Historia ger dig verktyg för att förstå, ifrågasätta och förklara det som händer i dag, tillsammans med grundläggande kunskaper om historisk metod, källkritik och vetenskapliga begrepp.

Historiestudierna lär dig att analytiskt och kritiskt granska det du läser. Källkritik är en grundläggande del i hur en historiker arbetar. Du kommer att öva dig i att argumentera, diskutera och skriva vetenskapliga texter.

 

  • Kursupplägg

    Delkurser

    Delkurs 1: Examensarbete, 15 hp

    Det centrala inslaget i delkursen består av att författa en historievetenskaplig uppsats, en självständig undersökning som ska presenteras och försvaras på ett seminarium. I kursen ingår även att granska, analysera och opponera på annans students examensarbete. Arbetet med examensarbetet sker under individuell handledning.

    Delkurs 2: Metod och teori, 11 hp

    Delkursen är en metodologisk och teoretisk fördjupning, inriktad mot hur metod och teori tillämpas i empirisk historievetenskaplig forskning. Kursen innehåller även historiografiska inslag.

    Delkurs 3: Litteraturkurs, 4 hp

    Delkursen är en ämnesfördjupande litteraturkurs som utformas och läses individuellt. Studenten väljer själv, i samråd med läraren, en litteratur som ger en bred kontextuell förståelse kring ämnet för den egna kandidatuppsatsen.
    Examinator

     

    Examinator

    Se alla institutionens examinatorer här:

    Examinatorer vid Historiska institutionen

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Mer information

    Utförlig information om kursens upplägg och undervisning hittar du i kursbeskrivningen. Observera att kursbeskrivningen nedan avser VT 2025 och att innehållet kan ändras till höstterminen.

    Historia III övergripande kursbeskrivning VT2025 (393 Kb)

  • Möt oss

    Möt våra studenter

    Möt Aina Myrstener och Martin Lindqvist vars kandidatuppsatser i historia medfört fina utmärkelser och uppdrag utanför universitetsvärlden.

    Uppsatsskrivande gav ringar på vattnet – Aina Myrstener berättar hur hennes kandidatuppsats i historia resulterat i föredrag och medverkan i radio

    Under vårterminen 2024 lade Aina Myrstener fram sin kandidatuppsats ”Sång diktad om min olyckshändelse”. Arbetsplatsolyckor manifesterade i tiggarverser 1914–1944 vid Historiska institutionen, Stockholms universitet. Uppsatsen, där Aina via tiggarverser undersökt arbetsplatsolyckor och de lagförändringar som kom att förbättra arbetarnas villkor, resulterade senare i ett föredrag på Arkivens dag och en medverkan i Sveriges Radio.

    Portträttbild på Aina Myrstener
    Aina Myrstener. Foto: Jim Holm.

    Tiggarverser var en form av skillingtryck som nödställda människor sålde för att tjäna en slant. I visorna som ofta var självbiografiska kan vi bland annat läsa om arbetslöshet, sjukdomar och arbetsplatsolyckor.

    Parallellt med uppsatsskrivandet har Aina arbetat på Svenskt visarkiv och Musik- och teaterbiblioteket. Genom sin anställning på Visarkivet har Aina efter sin examen gett nytt liv till sin uppsats och nått ut till andra fora utanför universitetets lärosalar.

    – Svenskt visarkiv brukar årligen medverka på Arkivens dag där vi lyfter fram material ur våra samlingar och temat för 2024 var Arbete och fritid. Då fick jag även möjlighet att hålla ett litet föredrag om vad jag kommit fram till i min uppsats, berättar hon.

    – Genom det fick även Sveriges Radio P2 reda på min forskning och de undrade om jag ville vara med i en intervju i radioprogrammet Hemma i P2. De ville gärna höra klingande exempel på tiggarverser. Det finns väldigt lite bevarat, men vi lyckades hitta en inspelning.

    Idag jobbar Aina kvar som biblioteks- och arkivassistent på Musik- och teaterbiblioteket och Svenskt visarkiv samtidigt som hon utbildar sig till arkivarie på Karlstads universitet. Hennes uppsats lever dock vidare och kommer att presenteras på nytt, denna gång i form av en föreläsning på Scenkonstmuseet i Stockholm.

    Ainas tips till framtida uppsatsstudenter

    Vad är nyckeln till en lyckad uppsats?

    – Jag tror att det viktigaste är att skriva om ett ämne som du verkligen är intresserad av eftersom det är ett stort projekt att fullfölja. Arkivarierna på arkiven är också väldigt hjälpsamma, så våga vara frågvis och nyfiken!

    – Sedan är det nog bra att försöka vara lite strukturerad och inte göra allt i sista sekund. Lyssna också på vad både din handledare och examinator säger för de är ju väldigt erfarna, avslutar hon.

    Vi på institutionen lyckönskar Aina i hennes vidareutbildning till arkivarie och ser fram emot att höra mer av henne i framtiden!

    Läs mer om Ainas kommande föredrag på Scenkonstmuseet i Stockholm via denna länk

     

    Kandidatuppsats i historia vid Stockholms universitet prisad i riksdagens uppsatstävling 2024

    Möt Martin Lindqvist vars kandidatuppsats i historia, "Tack för det Televerket! En analys av de riksdagsdebatter mellan 1993 och 2001 som förde Telia till börsen", utsetts till en av två vinnare i 2024 års upplaga av riksdagens uppsatstävling för högskole- och universitetsstudenter.

    Martin meddelades priskommitténs beslut via telefon av riksdagens talman Andreas Norlén. Han berättar att uppsatsens tema styrts av hans intresse för politik och hur just bolagiseringen och utförsäljningen av Televerket väckte särskilt intresse i och med Sveriges helomvändning i frågan.

    Bolagiseringen och utförsäljningen av Televerket är i dag inte speciellt omdebatterad, men det fascinerade mig att Sverige inom loppet av 80 år gjorde en 180-graderssväng i frågan om hur verksamheten skulle organiseras.

    Porträttfoto av Martin Lindqvist.
    Foto: Martin Lindqvist.

    Martin Lindqvist har analyserat den politiska debatten bakom Televerkets bolagisering och uppsatsen sätter fingret på den politiskt heta frågan om offentlig eller privat drift av allmännyttig service. Då riksdagsdebatterna har stått i fokus för undersökningen har riksdagstrycket varit ett självklart källmaterial för honom.

    – Det blev många och långa dagar på Riksdagsbiblioteket, men det är en väldigt trevlig miljö att studera i.

    Martin beskriver arbetsprocessen som strukturerad och målinriktad och vill på samma gång lyfta fram det goda samarbetet med sina handledare Mats Hallenberg och Magnus Linnarsson vid Historiska institutionen, Stockholms universitet.

    Martins tips till framtida uppsatsstudenter

    – Min rekommendation till andra studenter som ska skriva en uppsats är att se till att lägga upp en plan för skrivandet och att komma igång tidigt.

    Vi önskar Martin all lycka med sina fortsatta studier och hoppas att nuvarande uppsatsskrivande studenter i historia ska inspireras av hans bedrift.

    Läs mer om riksdagens uppsatstävling för högskole- och universitetsstudenter via denna länk

  • Kontakt