Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Introduktion till journalistikstudier

Första kursen i masterprogrammet. En introduktion till det journalistikvetenskapliga forskningsfältet

Kursen ger en introduktion till det journalistikvetenskapliga forskningsfältet med tonvikt på relationen mellan journalistik och demokrati. Teorier som förbinder demokrati och medier, liksom effekterna av olika mediemodeller på demokratin är av central betydelse. Kursen tar också upp hur samtida utmaningar för demokratin och den demokratiska processen hanteras av och påverkar journalistiken.

Förväntade studieresultat
För godkänt resultat på kursen ska studenten kunna:
-    redogöra för det journalistikvetenskapliga forskningsfältet och den historiska relationen mellan journalistikoch teorier om demokrati,
-    kritiskt och systematiskt analysera och tolka förhållandet mellan journalistik och demokrati,- förstå och analysera samtida utmaningar för utövandet av journalistik inom olika demokratiska sammanhang.

 

  • Kursupplägg

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar och seminarier.

    Kurskrav: seminarier är obligatoriska inslag i kursen.
    Undervisningen sker på engelska.

    This course is part of Master's Programme in Journalism Studies (HMJOA)

    Master's Programme in Journalism Studies (HMJOA)

    Examination

    Kursen examineras genom hemtentamen.

    Examinationsspråket är engelska.

    Kursen examineras genom hemtentamen.

    Examinationsspråket är engelska.

    Om student har ett intyg med rekommendation om särskilt pedagogiskt stöd på grund av funktionsnedsättning, har examinatorn rätt att ge ett anpassat prov eller låta studenten genomföra provet på ett alternativt sätt.

    För mer detaljerad information hänvisas till kursanvisningen. Kursanvisningen finns tillgänglig senast en månad före kursstart.

    b. Betygssättning sker enligt en målrelaterad sjugradig betygsskala:
    A = Utmärkt
    B = Mycket bra
    C = Bra
    D = Tillfredsställande
    E = Tillräckligt
    Fx = Otillräckligt
    F = Helt otillräckligt


    c. De skriftliga betygskriterierna meddelas studenterna vid kursstart. Meddelade målrelaterade betygskriterier är bindande.

    d. För att få godkänt slutbetyg på kursen krävs lägst betyget E på samtliga examinationsuppgifter samt fullgjorda kurskrav. Om särskilda skäl föreligger kan examinator efter samråd med ansvarig lärare medge den studerande befrielse från skyldigheten att delta i viss obligatorisk undervisning eller fullgörande av obligatoriska uppgifter. Studenten kan då åläggas en kompensationsuppgift. Examinationsuppgifter som inte lämnas in i tid bedöms ej.

    e. För varje kurstillfälle erbjuds minst tre examinationstillfällen. Det läsår som kurstillfälle saknas erbjuds minst ett examinationstillfälle. Studerande som fått betyget Fx eller F på prov två gånger i rad av en och samma examinator har rätt att få annan examinator utsedd vid nästkommande prov, om inte särskilda skäl talar emot det. Framställan om detta ska göras till institutionsstyrelsen. Studerande som fått lägst betyget E får inte genomgå förnyad examination för högre betyg.

    f. Möjlighet till komplettering av betyget Fx upp till godkänt betyg ges inte på denna kurs.

    Examinator

    Examiners

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.