Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Neurokemi

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Neuro
Neuroner (röda) från differentierade neurala stamceller. Cellkärnorna (blåa) antyder att det finns andra celler än neuroner i cellkulturen. Det vita strecket är 50µm.

Du får kunskap om de molekyler och molekylära mekanismer som krävs för att nervceller ska aktiveras, kunna kommunicera med varandra och celler i kroppens organ och därmed låta dig känna av dina sinnen, forma dina tankar, lagra dina minnen och styra din kropp. Speciellt fokus läggs på hur nervsystemet styr dina muskler, dvs den neuromuskulära synapsen, där signalsubstansen acetylkolin och dess receptorer används.  Du får lära dig om sambandet mellan struktur och funktion hos signalsubstanser, receptorer och nedbrytande enzymer ur en kemisk synvinkel, samt studera receptor-ligand interaktioners kinetik.

  • Kursupplägg

    Kursen består av föreläsningar samt obligatoriska övningar.

    Undervisningen sker på heltid och består av sex föreläsningar med tillhörande obligatoriska kunskapskontroller (”quiz”), två simulerade laborationer och två case studies.

    De självrättande kunskapskontrollerna samt deltagande i simulerade laborationer och case studies och därtill integrerad undervisning är obligatoriska moment.

    Examination

    • Kunskapskontroll genom skriftlig tentamen
    • Deltagande i samtliga obligatoriska moment krävs för att bli godkänd på kursen

    Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten:

    • Kunna redogöra för mekanismerna bakom kemisk signalöverföring, inklusive frisättning och nedbrytning av neurotransmittorer samt receptor-medierad respons
    • Kunna redogöra för molekylära mekanismer bakom vilopotential, membranpotential och aktionspotential
    • Visa insikt i hur neurodegenerativa sjukdomar, toxiner och miljögifter kan påverka nervceller och nervsystemets funktion
    • Kunna resonera sig fram till lösningen av en problemställning genom att använda sig av förvärvad teoretisk kunskap från föreläsningar, kurslitteratur och vetenskapliga publikationer.

    Examinator

    Anna Forsby
    anna.forsby@dbb.su.se

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kontakt

    Kursansvarig och examinator
    Kemiska sektionens kansli & studentexpedition