Kompletterande pedagogisk utbildning för ämneslärarexamen i franska, spanska och tyska
Vill du använda dina språkkunskaper på ett meningsfullt sätt? Om du har en generell examen om minst 180 hp i franska, spanska eller tyska kan du nu komplettera med två terminers KPU för att bli ämneslärare i årskurs 7-9, gymnasieskolan eller vuxenutbildningen.

Du som redan har relevanta ämnesstudier från universitet eller högskola kan gå ett kortare KPU-program för att få en ämneslärarexamen. Då kompletterar du dina ämnesstudier med kurser inom det pedagogiska och didaktiska området.
Kurserna innehåller många verksamhetsnära moment och är tryggt förankrade i aktuell forskning. Dina lärare har stor erfarenhet från skolan samtidigt som de är aktiva forskare. Och vi har en väl etablerad samverkan med skolor runtom i Stockholm så du får göra din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) i rätt årskurs och med just dina ämnen.
Stockholms universitets lärarprogram ges på campus. Vi tror att du blir en bättre lärare genom att möta dina egna lärare och studiekamrater på plats, där ni på ett friare sätt kan diskutera och dela erfarenheter med varandra. Välkommen hit!
Observera att det här KPU-programmet endast startar höstterminer.
-
Programöversikt
Det här KPU-programmet omfattar två terminers heltidsstudier. Du läser 20 hp inom den utbildningsvetenskapliga kärnan (UVK), 20 hp ämne och har 20 hp verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Nedan ser du vilka kurser du läser varje termin.
Programmet startar för första gången höstterminen 2025, så kurserna kommer efter hand som de blir klara (framåt senvåren) att länkas till aktuell kurssida med schema, kurslitteratur och kontaktuppgifter.
År 1
Termin 1 (höstterminer)
- Ämnesdidaktik och läroplansteori A (7,5 hp)
- Teorier om lärande (5 hp)
- Verksamhetsförlagd utbildning I för ämneslärare (10 hp)
- Ämnesdidaktik, betyg och bedömning B (7,5 hp)
Termin 2 (vårterminer)
- Utbildningens villkor och skolans plats i samhället (5 hp)
- Sociala relationer i skolan (5 hp)
- Specialpedagogik (5 hp)
- Verksamhetsförlagd utbildning II för ämneslärare (10 hp)
- Ämnesdidaktik C - fördjupning (5 hp)
-
Så ansöker du
- På antagning.se finns ett programtillfälle som du ansöker till oavsett ämne och inriktning.
- I nästa steg (när du ska prioritera sökta utbildningar) väljer du vilket eller vilka ämnen som du vill bli behörighetsprövad i. Om du ansöker med två ämnen men bedöms som behörig i endast ett av dem, kan du bli antagen med ett ämne.
En prövning av meriter mot förkunskapskraven görs i samband med ansökan till utbildningen.
Du som har en forskarexamen måste ladda upp dina examensdokument på antagning.se. Meriter på forskarnivå förs inte över automatiskt från Ladok. Detta gäller även dig som har en utländsk utbildning.
- Kontrollera alltid att de meriter du vill få bedömda finns med när du loggar in på antagning.se.
- Beslutet tas av Studentavdelningen vid Stockholms universitet efter ansökan. Institutionen för ämnesdidaktik kan inte föregå deras beslut och ge förhandsbesked på eventuella tillgodoräknanden.
-
Möt oss
Möt våra studenter
Jag kände allt starkare att jag ville göra något som spelade roll, på riktigt. Under många år hade jag förmedlat vad andra gjorde, tyckte och ville. Nu ville jag själv vara mitt i verksamheten. Jag var också väldigt sugen på att arbeta med unga och vara en del av deras utveckling och väg framåt.
Mia Lindström gick vår KPU mot ämneslärarexamen 2018–2019. Idag undervisar hon i svenska och svenska som andraspråk i årskurs 7-9.
-
Arbetsmarknad och karriär
När du är klar med din KPU kan du ansöka om lärarexamen hos Stockholms universitet. Därefter vänder du dig till Skolverket för att ansöka om lärarlegitimation.
När du har fått din lärarlegitimation är du behörig ämneslärare. Med en examen mot årskurs 7-9 kan du även bli behörig att undervisa i årskurs 4-6. Med en examen mot gymnasieskolan kan du även bli behörig att undervisa i årskurs 7-9.
På Skolverkets webb finns mer detaljerad information om behörighet och utökad behörighet via lärarlegitimationen:
Stockholm växer ständigt och behöver alltid fler lärare:
Hitta lärarjobb i Stockholms stad
Att arbeta vid en utlandsskola är en möjlighet till såväl professionell som personlig utveckling:
När du har arbetat i några år kanske du känner att du vill utveckla dig i din yrkesroll:
-
Kontakt
Flera institutioner samarbetar kring din utbildning till ämneslärare, men Institutionen för ämnesdidaktik är din programansvariga institution under hela studietiden. Det innebär att:
- Vi har det övergripande ansvaret för programmet och din studiegång.
- Vi planerar och samordnar dina studier tillsammans med övriga institutioner.
- Vi ansvarar för kurserna i ämnesdidaktik samt verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Studievägledning
studievagledning.did@su.seUtbildningsadministration
kursadmin.did@su.se