Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Medie- och kommunikationsvetenskap - masterkurs

Examensarbete om 30 hp för Masterexamen

Kursen ger fördjupad insikt i medievetenskapliga problemformuleringar och arbetssätt, samt övning i att under handledning utarbeta ett forskningsprojekt från ursprunglig idé till färdig forskningsrapport. Examensarbetet omfattar 30 hp och ska vara en teoretiskt underbyggd, metodologiskt stringent och empiriskt självständig undersökning av ett problemområde relevant för det medievetenskapliga forskningsfältet. Examensarbetet är förberedande för forskarutbildning.

  • Kursupplägg

    Undervisning sker i form av grupphandledning, individuell handledning och obligatoriska seminarier.

    För godkänt resultat på kursen ska studenten kunna:
    -    kritiskt och systematiskt integrera kunskap
    -    analysera, bedöma och hantera komplexa företeelser, frågeställningar och situationer inom medie- ochkommunikationsvetenskap
    -    visa väsentligt fördjupade kunskaper inom vissa delar av området
    -    kritiskt, självständigt och kreativt identifiera och formulera frågeställningar utifrån fördjupadmetodkunskap och fördjupad insikt i aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete
    -    planera och med adekvata metoder genomföra ett kvalificerat examensarbete inom den givna tidsramen
    -    muntligt och skriftligt klart redogöra för och diskutera sina slutsatser och den kunskap och de argumentsom ligger till grund för dessa
    -    göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter
     

    Undervisning

    Undervisning sker i form av grupphandledning, individuell handledning och obligatoriska seminarier.
    För mer detaljerad information se kursbeskrivningen.
     

    Examination

    a.    Kursen examineras genom skriftligt examensarbete, ventilering av det skriftliga examensarbetet samtopposition på annan students examensarbete.
    b.    Betygssättning sker enligt en sjugradig målrelaterad betygsskala:
    A    = Utmärkt
    B    = Mycket bra
    C    = Bra
    D    = Tillfredsställande
    E    = Tillräckligt
    Fx = Underkänd, något mer arbete krävs F = Underkänd, mycket mer arbete krävs
    c.    De skriftliga betygskriterierna meddelas studenterna vid kursstart.
    d.    För att få slutbetyg på kursen krävs lägst betyget E på det skriftliga examensarbetet, försvar av det egnaexamensarbetet samt opposition av annan students examensarbete samt fullgjord närvaro.
    e.    För varje kurstillfälle ska minst tre examinationstillfällen erbjudas inom ett år. Det läsår som kurstillfällesaknas erbjuds minst ett examinationstillfälle.
    Studerande som fått lägst betyget E på prov får inte genomgå förnyat prov för högre betyg. Studerande som fått betyget Fx eller F på prov två gånger i rad av en och samma examinator har rätt att få en annan examinator utsedd vid nästkommande prov, om inte särskilda skäl talar emot det. Framställan härom ska göras till institutionsstyrelsen.
    f.    Komplettering av betyget Fx upp till godkänt betyg kan medges om studenten ligger nära gränsen förgodkänt. Uppgiften ska lämnas in inom två veckor efter att kompletteringsbehov meddelats av examinator. Vid godkänd komplettering av brister av förståelsekaraktär (mindre missförstånd, smärre felaktigheter eller i någon del alltför begränsade resonemang) används betyget E. Vid godkänd komplettering av enklare formaliafel används betygen A-E.
    g.    Student som påbörjat examensarbetet har rätt till sammanlagt minst 8 timmar handledartid. Handledningsker i mindre grupp och individuellt.
    h.    Vid betygssättning kommer följande bedömningsgrunder att användas: förståelse av den förelagdauppgiften, genomförande av undersökningen, kunskap om metoder, teoretisk bakgrund och tidigare forskning inom området, tolkning och analys av resultaten, självständighet, muntlig och skriftlig presentation av eget arbete samt muntlig presentation, opposition och värdering av annat motsvarande examensarbete på seminarium.
    i.    Byte av handledare kan ske vid särskilda omständigheter. Begäran om ett sådant byte, med motivering,ska göras till institutionsstyrelsen.
    Byte av examinator kan endast ske när student är underkänd på ett prov. Se ovan under e) där reglerna för detta anges.
    j.    Student som under det aktuella kurstillfället inte blir klar i tid med ett påbörjat examensarbete, kanansöka om förlängd handledartid hos prefekt. Dock har studenten alltid rätt att få sitt examensarbete bedömt vid efterföljande examinationstillfälle.
     

    Examinator

    Examiners

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.