Planering och utformning av folkhälsoåtgärder
Folkhälsovetenskaplig planering och utformning handlar om att organisera insatser och åtgärder i syfte att främja hälsa och förebygga ohälsa bland befolkningen i samhället. Detta arbete är ofta långsiktigt och behöver ske i samverkan med olika aktörer på olika nivåer (lokal, regional samt nationell nivå).
Den här kursen fokuserar på hur folkhälsoinsatser initieras och beslutas av olika aktörer samt hur olika modeller och metoder kan användas i arbetet med att planera och utforma program och projekt. Därutöver omfattar kursen även en bredare diskussion kring etiska överväganden i planering och utformande av folkhälsoinsatser samt kopplingen till hållbar utveckling.
Kursen syftar till att ge studenten kunskap om hur hälsofrämjande och förebyggande folkhälsoinsatser kan initieras, planeras och utformas från ett inledande uppdrag, via en sammanställning av kunskapsläget, till formulering av en konkret projektplan. Kursen syftar också till att ge översiktliga kunskaper om olika hälsoekonomiska verktyg som finns tillgängliga för att uppskatta och analysera projektets förväntade kostnader och nytta. Studenten ges också möjlighet att tillämpa sina kunskaper och färdigheter genom att planera och utforma ett folkhälsoprojekt.
-
Kursupplägg
Undervisning
Undervisningen baseras på föreläsningar och seminarier. Aktiv närvaro vid seminarierna är obligatorisk. Frånvaro kompenseras genom ersättningsuppgifter.
Undervisningen sker i huvudsak på svenska. Undervisning och kurslitteratur på engelska kan förekomma.
För mer detaljerad information hänvisas till kursbeskrivningen:
Kursbeskrivning PH33G0 2024 (264 Kb)
Kursansvarig lärare
Daniel Berglind, Karolinska Institutet
Examination
Kursen examineras dels genom ett grupparbete som inkluderar inlämning av en skriftlig gruppuppgift samt muntlig redovisning i samband med ett seminarium, och dels genom en individuell skriftlig hemtentamen.
Aktivt deltagande vid seminarierna, samt kamratgranskning av ett grupparbete, är ett kurskrav. Frånvaro kompenseras genom ersättningsuppgifter.
Examinator
Jonas Landberg
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kontakt
Vi är här för att hjälpa dig med dina frågor före, under och efter dina studier vid Institutionen för folkhälsovetenskap.
StudievägledareUtbildningsadministratör, grund- och avancerad nivåElisabeth HanssonUtbildningsadministratör, grund- och avancerad nivå
Studierektor, grund- och avancerad nivåJonas LandbergStudierektor
ProgramkoordinatorKarl GauffinProgramkoordinator kandidatprogrammet i folkhälsovetenskap