Genuspsykologi
Kursen ger en introduktion till teorier och forskning om kön/genus utifrån ett psykologiskt perspektiv. Kursen behandlar ett flertal områden inom psykologin för att visa hur kön/genus påverkar individer inom olika områden genom livet.

I kursen diskuteras samhällsdebatter i relation till området. Exempelvis behandlas evolutionärt och socialt konstruerade beskrivningar av kön/genus, binär kontra flytande konceptualisering av könsidentitet och påverkan av beskrivande och normativa könsstereotyper.
Kursen har en socialpsykologisk inriktning men inkluderar även andra psykologiska perspektiv och genusteori (tex. feminism och queerteori). Kursen ger också kunskap om principer inom vetenskaplig metod som bidrar till kunskapsutveckling om kön/genus.
-
Kursupplägg
Du som är registrerad på kursen hittar schema och övrig kursinformation samt kurskommunikation i lärplattformen Athena. Där loggar du in med ditt universitetskonto.
Kursen ges nästa gång på helfart och på engelska, i terminsdel C, VT 2025.
För inresande utbytesstudenter är undervisning som erbjuds på campus obligatorisk. Övriga studenter på fristående kurs kan välja att läsa kursen helt på distans.
Kursanvisningar
Genuspsykologi, 7,5 hp, VT 2024 (på engelska) (304 Kb)
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, grupparbeten och muntlig redovisning.
Deltagande i seminarier, grupparbeten och genomförande av muntlig redovisning är obligatoriska inslag i kursen.
Undervisningen sker på distans, men vissa delar erbjuds även på plats.
Undervisningen ges på det språk som är angivet för aktuellt kurstillfälle.
För mer detaljerad information hänvisas till kursanvisning.
Förväntade studieresultat
För godkänt resultat på kursen ska studenten kunna:
- Redogöra för grundläggande teorier och begrepp som kan förklara olika facetter av kön och genus.
- Redogöra för specifika teorier och begrepp utifrån de psykologiska perspektiv som behandlas under kursen, och applicera dem på olika områden i en människas liv.
- Redogöra för och kritiskt diskutera vetenskapliga metoder som används för att studera olika aspekter av kön och genus.
- Redogöra för och analysera hur genuspsykologi kan tillämpas i relation till samhälle, grupp och individ.
Examination
Kursen examineras genom löpande digitala quiz samt individuell skriftlig rapport och muntlig presentation av en casestudie i grupp.
Examinator
Kursansvarig lärare: Marie Gustafsson Sendén, mgu@psychology.su.se
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
Kurslitteratur fastställs av Psykologiska institutionens styrelse.
En komplett lista över kursens obligatoriska litteratur hittar du i kursanvisningarna.
Dessa ska finnas tillgängliga två månader före kursstart. Om anvisningar för en tidigare termin visas då (under Kursupplägg ovan), så kontrollera med kursansvarig lärare innan du beställer inläsning eller köper dyra kursböcker.
-
Mer information
Vanliga frågor, FAQ
Ges den här kursen på distans?
Ja, kursen är en distanskurs och går att genomföra i helhet på distans. En del av undervisningen erbjuds dessutom på campus, för den som vill. Detaljer framgår av kursens schema som är klart en månad innan kursstart.
Terminstider och periodindelning med datum
Jag var antagen till den här kursen en tidigare termin men slutförde den inte. Hur och när kan jag göra klart den?
Du kan begära omregistrering på kursen till vårterminen 2025 genom att kontakta Studieadministrationen på Psykologiska institutionen. Önskemål om omregistrering tas emot via mail, från och med 13 januari 2025. Omregistrering sker i mån av plats.
-
Kontakt
Kontaktuppgifter till kursansvarig lärare hittar du under Kursupplägg => Examinator. Registrerade studenter använder i första hand Athena för lärarkommunikation.
Nedan hittar du kontaktuppgifter till studieadministrationen.
Studieadministrationen - GrundnivåStudievägledare för övrig grundnivå, inkl Kandidatprogrammet PAO