Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Masterprogram i socialantropologi

Socialantropologiska institutionen vid Stockholms universitet är en världsledande forskningsinstitution som erbjuder ett globalt och jämförande perspektiv på samtida sociala och kulturella former.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Masterprogrammet ger uttryck för institutionen engagemang att förstå människor, idéer och objekt in situ, och hur de förflyttar sig över politiska och kulturella gränser – och hur de då utmanas, förstärks eller ritas om.

Studierna speglar forskningen som bedrivs vid institutionen och kursutbudet förändras kontinuerligt för att erbjuda tidsenliga och välförankrade antropologiska perspektiv. Det är möjligt att efter överenskommelse välja specialiserade kurser från andra institutioner under första årets andra termin för att skräddarsy en individuell inriktning.

Programmets första år syftar till att ge studenterna en gedigen förståelse för samtida antropologi och dess historiska rötter. Både generella och specialiserade kurser ger studenter stöd i att formulera teoretiska och tematiska ramverk för kommande uppsatsskrivande. Undervisning sker i institutionens egna seminarierum med fokus på kontinuerlig produktion av text och seminariediskussioner utöver föreläsningar.

Programmets andra år har till största delen praktisk inriktning där studenterna utformar självständiga forskningsprojekt. Den första terminen innehåller en metodkurs parallellt med en projektdesignskurs (individual tutorial) samt 10 veckors efterföljande fältarbete i Sverige eller utomlands. Den andra terminen består av uppsatsskrivande. 

Studentgruppen på masterprogrammet är normalt sett mellan 20 och 25 studenter från Sverige och övriga världen med bakgrund i antropologi eller närliggande akademiska ämnen.

Som sökande med medborgarskap eller uppehållstillstånd i Sverige eller annat EU/EES-land ska du söka i den andra (ordinarie) antagningsomgången som öppnar i mars och stänger i april. Vänligen undvik söka i den internationella antagningsomgången som är öppen från oktober till januari.