Om Språkstudion
Språkstudion är en fristående enhet vid Institutionen för lingvistik. Vi har i uppdrag från Humanistiska fakulteten att ansvara för infrastruktur och verktyg för undervisning, självstudier och forskning inom språk. Här kan du läsa om våra resurser och aktiviteter.
Språkcafé och språkkompis
Språkcaféer
Språkstudion anordnar språkcaféer på en rad olika språk varje vecka. På ett språkcafé får du öva språk och kulturell förståelse tillsammans med andra som kan eller lär sig caféets språk. Alla studenter, anställda och alumner på SU är välkomna att delta.
Språkkompisprogrammet Tandem
Genom Språkstudions tandemprogram kan du bli matchad med en språkkompis för att gemensamt öva på varandras språk. Tandem-programmet ger dig möjligheten att öva språk på ett roligt och avslappnat sätt samtidigt som du får lära känna en ny människa och en ny kultur.
Fler språkaktiviteter
Språkstudion anordnar även andra språkaktiviteter utöver språkcaféerna och Tandem-programmet. Vilka aktiviteter vi erbjuder varierar från termin till termin, men tidigare terminer har vi bland annat erbjudit bokklubbar, spelkvällar och körer på olika språk. I vår kalender kan du se vad som händer på Språkstudion de kommande veckorna.
Material och inspiration för språkaktiviteter
Här kan du hitta tips och material som du kan ha nytta av både som språkstödjare och språkinlärare.
Använda Språkstudion - för campusstudenter
Språkaktiviteter
Alla studenter registrerade vid Stockholms universitet är välkomna att delta i våra språkcaféer, event och språkkompis-program. Se vår kalender för aktuell information!
Datorplatser och grupprum
Du som är student vid någon av Humanistiska fakultetens institutioner är också välkommen att använda våra datorer, grupprum och andra resurser för självstudier i språk. För att få tillgång till denna del av Språkstudion behöver du registrera dig i vårt interna system på plats i Språkstudion, och respektera våra trivselregler.
Datorplats kan inte bokas i förväg, utan där gäller drop-in. Vi publicerar drop-in-tider en vecka i förväg via TimeEdit.
Grupprummet Språkbubblan kan bokas i förväg. Där ryms upp till 8 personer, och ni kan som grupp boka upp till tre timmar i sträck, max tre tillfällen i veckan. Kontakta Språkstudions expedition för att boka. Ni hittar lediga tider i Språkbubblans schema via TimeEdit.
Använda Språkstudion - för distansstudenter
Språkaktiviteter
För dig som studerar på distans erbjuder vi varje termin ett antal språkcaféer via videomötestjänsten Zoom. Du kan också anmäla dig till vårt tandemprogram och ange att du vill ses med din språkkompis på distans. Läs mer under ”Språkcafé och språkkompis” ovan.
Vill du dela med dig av ditt förstaspråk genom att bli koordinator för ett språkcafé online? Läs mer här eller mejla oss på info@sprakstudion.su.se.
Evenemang
Vissa av våra evenemang ges på Zoom, och du kan då delta från en plats som passar dig. Du hittar information om kommande evenemang i vår kalender.
Hör gärna av dig till info@sprakstudion.su.se om du vill hålla i ett språkrelaterat evenemang online hos oss!
Använda Språkstudion - för medarbetare
Språkaktiviteter
Alla medarbetare vid Stockholms universitet är välkomna att delta i våra språkcaféer, event och språkkompis-program. Se vår kalender för aktuell information!
Undervisning och examination
Humanistiska fakultetens institutioner är välkomna att använda Språkstudion för undervisning och examination i språk och språkrelaterade ämnen. Vi har två datorrum och ett flexibelt seminarierum. Samtliga rum är utrustade för hybridundervisning. Vi introducerar gärna dig som är lärare till våra resurser och försöker tillmötesgå dina önskemål så långt det är möjligt.
Undervisningslokaler och resurser
Lokalbokning
Lokalbokare vid universitetets språkinstitutioner har behörighet att boka Språkstudions rum direkt via TimeEdit. Om du inte tillhör denna grupp och vill boka Språkstudions rum, kontakta vår expedition.
OBS: tänk på att rummen behöver lämnas tillbaka i snyggt skick 10 minuter innan bokningens sluttid.
Bokning och priser för undervisningslokaler
Inspelningsstudio
Alla medarbetare vid Stockholms universitet är välkomna att boka vår inspelningsstudio för produktion av ljud- och bildmaterial för undervisning, forskning och kommunikaton. Om du inte är medarbetare vid Stockholms universitet och vill boka Språkstudions inspelningsstudio, kontakta vår expedition.
Mer information om Inspelningsstudion
Forskning
Humanistiska fakultetens forskare och forskarstudenter är välkomna att använda Språkstudion för forskning inom språk och språkrelaterade ämnen, till exempel för inspelning eller olika typer av testning. Kontakta gärna Språkstudion för att se om vi kan tillgodose dina behov.
Uppdrag och referensgrupp
Språkstudion har sitt uppdrag från Humanistiska fakulteten och är placerad vid Institutionen för lingvistik.
Vårt uppdrag är att i samråd med fakultetens institutioner ansvara för att tillhandahålla god infrastruktur och adekvata verktyg för undervisning, examination, självstudier och forskning i språk och språkrelaterad verksamhet inom fakultetens ämnen. Språkstudions medarbetare har kompetens inom språkvetenskap, språkdidaktik, teknik, kommunikation och administration.
Språkstudion ska verka brett språkfrämjande inom universitetet och i samverkan med samhället i stort. Våra språkcaféer och språkkompisprojekt är öppna för alla studenter och anställda vid universitetet. I mån av tid och resurser tar vi emot skolbesök och deltar i seminarier och workshops inom våra kompetensområden.
Språkstudions referensgrupp har representanter från olika funktioner inom fakulteten. Syftet med referensgruppen är att upprätthålla en uppdaterad dialog om fakultetens institutioners behov och önskemål avseende Språkstudions utbud och utveckling.
Ledamöter i Språkstudions referensgrupp 2024-2026
Lärare
- Christine Becker, Institutionen för slaviska och baltiska språk, finska, nederländska och tyska
- Samim Elias, Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier
- Per Förnegård, Romanska och klassiska institutionen
- Mara Haslam, Institutionen för ämnesdidaktik
Studierektorer
- Lisa Gustavsson, Institutionen för lingvistik
- Anna Karlsson, Institutionen för svenska och flerspråkighet
Utbildningsadministratörer/studievägledare
- Maarit Hämäläinen, Institutionen för kultur och estetik
Studentrepresentanter
- Anna Sjöström, Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier (ordinarie)
- Tinna Valgeirsdottir, Romanska och klassiska institutionen (ordinarie)
- Kai Nuñez Wiklund, Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier (ordinarie)
Sammankallande
- Christine Ericsdotter Nordgren, föreståndare för Språkstudion
Vill du komma i kontakt med Språkstudions referensgrupp? Mejla gärna till info@sprakstudion.su.se
Språkstudions nyhetsbrev
Vill du få regelbundna uppdateringar om vad som händer på Språkstudion? Skriv upp dig för att få vårt nyhetsbrev på mejlen.
Öppettider
Språkstudions expedition
Expeditionen i hus E plan 2 har öppet måndag till fredag under terminstid.
Ordinarie öppettider
Måndag–torsdag: 08.30 - 20.00
Fredag: 08.30 - 16.00
Självstudier i datorsal
Datorsalarna är tillgängliga för självstudier flera gånger i veckan under terminstid.
Till schemat för självstudietider
Avvikande öppettider
Språkstudions expedition och lokaler har stängt på helgdagar och under särskilda omständigheter. Avvikande öppettider meddelas under Nyheter.
Hitta till oss
Språkstudion har sina lokaler i Frescati, där huvuddelen av Stockholms universitet är beläget. Du hittar oss i Södra Huset, hus E, på plan 2.
Kommunikationer
Tunnelbana
Röd linje 14 mot Mörby Centrum, station Universitetet. Ta gångvägen till höger om den stora gräsytan, förbi Aula Magna och Allhuset, till det femte höga blå huset (Södra huset) som är E-huset.
Buss
Ta buss 50 och gå av vid Universitetsvägen. Gå mot de höga blå husen (Södra huset), det femte huset mot skogen är E-huset.
Roslagsbanan
Station Universitetet. Gå under Roslagsvägen och förbi tunnelbanestationen, ta gångvägen till höger om den stora gräsytan, förbi Aula Magna och Allhuset, till det femte höga blå huset (Södra huset) som är E-huset.
Bil
Frescati ligger på östra sidan av Roslagsvägen norr om Roslagstull. Sväng in från Roslagsvägen/E18 på Fiskartorpsvägen vid Statoilmacken. Parkering finns söder om Södra huset (de blå höghusen). Parkeringen är avgiftsbelagd.
Senast uppdaterad: 25 september 2024
Sidansvarig: Språkstudion, Institutionen för lingvistik