Ett spännande läsår för nätverket i yrkesämnen

”Det sa bara klick!” Så beskriver Rebecka Werlinder att det kändes när hon läste om STLS ramprojekt. Hon hade letat efter ett forum för att diskutera och utveckla sin undervisning, och projektet om återkoppling i yrkesämnen fångade hennes intresse.

Kvinna syr.
Foto: Angel Nieto.

I september samlades ett gäng förväntansfulla yrkeslärare för läsårets första träff i STLS nätverk för yrkesämnen. Under mötet berättade alla lärare entusiastiskt om sina idéer om vad de ville undersöka och utveckla med sin undervisning.  

Några gemensamma nämnare som man gärna ville arbeta vidare med var ”vad elever kan urskilja” eftersom väsentliga delar av ”yrkeskunnandet ligger i urskiljandet”. 

– Det här kommer att bli ett spännande läsår, konstaterade alla sju lärare som är med i ramprojekten som nätverket bedriver. Vi hoppas kunna bidra med viktig didaktisk kunskap som kan utveckla yrkesämnena. 

 

Kort om projekten

Integrerad undervisning för yrkeskunnande

I fokus för ramprojektet Integrerad undervisning för yrkeskunnande står integrering av lärande i skolan och på arbetsplatsen, under arbetsplatsförlagt lärande. Det här ramprojektet har funnits med även tidigare år, vilket gör att det finns fler exempel från olika skolor. 

I projektet deltar Anette Gustavsson, Lena de Ron, Katarina Ekberg och Susanne Blank från Barn- och fritidsprogrammet på Midsommarkransens gymnasium, Mija Jansson från Naturbruksprogrammet på Spånga gymnasium, samt Susanna Holdar från Hantverksprogrammet, inriktning florist, på Sankt Eriks gymnasium. 

Återkoppling i yrkesämnen i samspel mellan deltagare och materiella villkor 

I ramprojektet Återkoppling i yrkesämnen i samspel mellan deltagare och materiella villkor samarbetar projektet med nätverket för praktiska estetiska ämnen för att kunna jämföra data mellan skolformer. 

I projektet deltar Rebecka Werlinder från Hantverksprogrammet, inriktning Textil design på Sankt Eriks gymnasium. Ledare för nätverket i yrkesämnen är Viveca Lindberg och Enni Paul, båda vid Stockholms universitet. 

 

Mer information

Om du vill veta mer om nätverket i yrkesämnen, kan du kontakta nätverksledare Enni Paul vid Stockholms universitet. Du når henne på e-postadress enni.paul@edu.su.se. Under rubriken ”Ämnesdidaktiska nätverk” kan du också läsa mer om STLS olika forskningsprojekt.